Уникално видео показва октоподи, които „хвърлят“ неща един по друг

Природа Наука

Ново видео, заснето от учени, предполага, че октоподите хвърлят неща, като тиня, раковини, мидени черупки, които изтласкват “като снаряди” през водата.

Octopus tetricus, Сидни, Австралия.

Octopus tetricus, Сидни, Австралия.

© Източник: iStock

„Дивите октоподи изхвърлят различни видове материали през водата при „хвърляния“ със силни тласъци и тези хвърляния понякога удрят други октоподи“, се казва в доклада на учени от Университета в Сидни, с водещ автор Питър Годфри-Смит.

В цели 24 часа кадри, записани край бреговете на Австралия през 2015 г. и 2016 г. с помощта на подводни камери, изследователите каталогизират 102 примера на октоподи (Octopus tetricus), които хвърлят всичко, което им е под ръка по морското дъно, включително остатъците от това, което са изяли. В един от клиповете се вижда как женски октопод изхвърля мидена черупка, след като е изяла съдържанието ѝ.

Видео кредит: Питър Годфри-Смит

За тези хвърляния октоподите не използват осемте си пипала, а вместо това събират материала за хвърляне и след това го задвижват през водата с помощта на своя сифон – подобен на тръба орган, който може да изхвърля всмуканата през отвора в мантията вода с висока скорост, което им позволява рязко да променят посоката и скоростта си на плуване.

Също така, октоподите могат да променят цвета си, с по-тъмни краски на кожата, свързани с агресия. Изследователите забелязват, че по-тъмните октоподи хвърлят неща с повече сила и е по-вероятно да ударят друг октопод. Все пак, само около 17% от наблюдаваните хвърляния действително улучват други октоподи.

Изследователите казват, че са необходими допълнителни проучвания, за да се разбере действителното намерение зад това странно водно поведение. Но изглежда, че октоподите могат да се защитават от себеподобните си чрез целенасочено хвърляне на “снаряди” по тях, действие, което се наблюдава само при няколко други вида освен хората.