Уникално постижение на катерача Алекс Хонълд

Природа Цивилизация

В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачи легендарната скала Ел Капитан, без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения - вероятно едно от най-великите постижение в историята на чистото скално катерене.

Галерия | Уникално постижение на катерача Алекс Хонълд

Вижте 8 снимки

Хонълд започна историческото изкачване без въже (free soloing*) на зазоряване в 5.32 сутринта и стигна до върха за 3 часа и 56 минути.

 

Хонълд тренира за изкачването повече от година на различни места в САЩ, Китай, Европа и Мароко. Тесният кръг от приятели и познати, които знаели за проекта му, го пазели в тайна.

Миналия ноември Хонълд направи първия си опит да изкачи върха сам, без осигуровки, но се отказа след по-малко от час поради неподходящи условия.

Катерачът Алекс Хонълд не е безстрашен - той просто приема смъртта

Вижте повече

Катерачът Алекс Хонълд не е безстрашен - той просто приема смъртта

„Имам същата надежда да оцелея както всеки друг. Просто си давам сметка, че в даден момент ще умра."

Трийсет и една годишният Хонълд ненадейно се появява на международната сцена през 2008 г. с две изключително рискови изкачвания без въжета – северозападната страна на Халф Доум (в Йосемити) и Мунлайт Батрес в националния парк „Зайон“. Тези изкачвания изумиха всички и поставиха нови стандарти в света на катеренето.

Но пионерните му постижения бледнеят в сравнение с покоряването на Ел Капитан. Физическите и психически трудности при свободното изкачване на върха, считан от мнозина за епицентъра на скалното катерене в света, са невероятни. Скалата е по-висока от най-високата сграда в света – Бурж Халифа в Дубай. Към края на изкачването катерачите не се виждат от поляната в подножието на Ел Капитан с просто око.

Галерия | Халф Доум - легендарната скала в снимки

Вижте 12 снимки

В света на катерачите и преди се е говорело за изкачване на Ел Капитан без осигуровки, но само двама други алпинисти официално заявяват, че наистина имат намерение да го направят. Един от тях е  Майкъл Риърдън, който през 2007 г. се удавя докато катери скали над морето в Ирландия. Другият е Дийн Потър, който загива по време на бейс джъпинг в Йосемити през 2015 г.

Маршрутът, който Хонълд избира – Фрийрайдър – тества почти всеки аспект от физическите способности на катерача: сила на пръстите, ръцете, коремните мускули, както и гъвкавост и издръжливост. Факторите на околната среда като слънце, вятър и вероятността да се появяват внезапни дъждовни бури са нещо, което Хонълд също трябва внимателно да изчисли.

Галерия | Дръзко. Предизвикателно. Свободно.

Вижте 16 снимки

Има и други катерачи от категорията на Хонълд във физическо отношение, но никой не е надминал умствената му способност да контролира страха. Смелостта му в опасни ситуации е толкова забележителна, че лекари изучават частите от мозъка му, свързани със страха, за да установят какво го различава от нормата.

Хонълд гледа по-прагматично на нещата: „При свободното катерене очевидно зная, че съм в опасност, но докато съм там горе страхът не ми помага по никакъв начин“, казва той. „Той само пречи, така че го оставям настрани и действам“.

Преди години, когато изчислява какво би означавало да изкачи соло Фрийрайдър той отбелязва много участъци, които счита за трудни.
„След това обаче избутах границите на зоната ми на комфорт и започнах да я разширявам докато целите, които преди ми изглеждаха налудничави, започнаха да изглеждат в рамките на възможното“, разказва Хонълд.

*Free climbing – катерачите не използват приспособления при изкачването, но са прикрепени с въже, което да ги задържи, ако паднат.

Free soloing - катерачите не използва нито въжета, нито други осигуровки, които да им помагат или да ги предпазват и затова нямат право на грешки.