Уникални находки при разкопки край Сандански

Цивилизация България

Уникални находки, открити при разкопките край Сандански, показаха на министър Нанков.
Уникални находки показаха на министър Нанков, открити при разкопките край Сандански.
Снимка: БГНЕС
Уникални находки показаха на министър Нанков, открити при разкопките край Сандански. Снимка: БГНЕС

Иван Вайсов от НАИМ към БАН запозна Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов с артефактите открити при разкопките по трасето на ЛОТ-а край санданското село Дамяница. На тях работят 270 души и 60 специалисти-археолози, ръководени от Малгожата Кулова, работата им приключва в средата на м. ноември.

„По време на разкопките са открити уникални находки”, каза Вайсов, след което показа най-ценните на министър Нанков и на инж. Атанасов. Една от най-ценните находки е фигурка на змия от нефрит, открита е керамика, край Дамяница има фигурки олицетворяващи мъжкото начало, няколко пумпала, както и карта на звездно небе и мн. др.

„Имаме идея да изложим в музей всички находки, открити при построяването на българските магистрали. На българската изложба в Лувъра показахме най-интересното от тях”, каза инж. Атанасов.

Археологическите разкопки на магистралното трасе в землището на санданското село Дамяница ще приключат месец по-рано, т.е. през октомври, а ценните експонати ще бъдат изложени в Националния исторически музей./БГНЕС