Уникален кадър показва пеперуди, които пият сълзите на костенурки

Природа

Изключителната снимка, публикувана от Министерството на туризма на Еквадор, показва две пеперуди от вида Dryas iulia, (пеперуда пламък, пеперуда Джулия), които утоляват жаждата си, като пият сълзи от очите на две костенурки.

Тази снимка е избрана за снимка на годината през 2014 г. от Wikimedia Commons.

Тази снимка е избрана за снимка на годината през 2014 г. от Wikimedia Commons.

© Wikimedia Commons / amalavida.tv (Министерството на туризма на Еквадор)

Виждали ли сте насекоми, струпани върху локва, влажна почва, тор или труп на животно? Това, което всъщност правят там, е да изсмукват хранителните вещества от течностите, предоставяни от гниещи растения, кал или мърша.

Феноменът „хранене със сълзи“ (lachryphagy) е вид жажда, в случая - за сълзите на друго животно. Учените са наблюдавали пеперуди, пчели и мухи, които пият сълзи от влечуги, като костенурки и крокодили, от птици и дори от бозайници.

Пиенето на сълзите става като насекомото внимателно поставя хобота си (тръбообразния издатък от устата) в очите на гостоприемника, изсмуквайки хранителни вещества от влагата, с което стимулира производството на още сълзи.

Разбира се, жадните насекоми не чакат животното да започне да плаче, защото само хората плачат, когато са разстроени. Въпреки това, много животни произвеждат сълзи чрез слъзните си жлези, които поддържат очите им влажни и отмиват праха и всичко, което не трябва да е там и е потенциално опасно за здравето им.

Понякога насекомите са привлечени от хранителни източници като кръв, пот и сълзи, включително тези на хората, пише Earthly Mission.

От тези течностите те получават соли и аминокиселини, които играят важна роля във физиологията, етологията и екологията им. Например, мъжките пеперуди от вида лястовича опашка (Papilionidae) в Индия, усвояват натрий и аминокиселини от калните локви, които се прехвърлят на женските със сперматофора по време на чифтосване - брачен подарък, който също така гарантира в по-голяма степен оцеляването на яйцата.