Умора, главоболие, инсулт: как Covid-19 атакува нервната ни система

Наука

Голям брой казуси и научни изследвания доказват, че Covid-19 уврежда не само дихателните пътища, но атакува и органи като мозъка.

SARS-CoV-2 е респираторен патоген, но Covid-19 може да увреди и други части на тялото – не само дробовете ни. Ако мозъкът и нервният тракт бъдат засегнати лекарите говорят за невро-ковид. Други неврологични симптоми се появяват по време на острата фаза на болестта. Много от тях остават и след отминаването на инфекцията.

Много типичен страничен ефект изглежда е загубата на усещането за мирис и вкус. В европейско проучване над 85% от 419 пациенти с Covid19 казват, че страдат от този симптом. Всички те са прекарали леко до умерено тежко болестта. 10% от случаите дори съобщават, че обонятелните смущения са се появили първи.

Други често срещани симптоми, според German Society for Neurology (DGN), са главоболие, болки в мускулите или т.нар. синдром на умората – силно и постоянно изтощение. Особено при тежко протичане на болестта има и по-сериозни щети: увредено съзнание, мозъчни кръвоизливи, инсулти или синдром на Гелен-Баре (слабост в мускулите, която се дължи на автоимунни реакции).

Сериозни неврологични усложнения, свързани с Covid-19, се наблюдават от учени в мащабен анализ проведен в Ню Йорк. От март до май миналата година учени изследвали около 4500 души, които са се лекували в болница. При 13,5 процента те установяват симптоми като объркване, смущения в съзнанието, инсулти, епилептични пристъпи или парализа.

Защо обаче този респираторен патоген атакува мозъка ни? Учени предполагат, че не толкова вирусът уврежда нервната ни система, а по-скоро процесът, който той отключва в организма. „Директна атака на нервните клетки се наблюдава в много малко случаи“, казва Кристофър Клайншниц, директор на Неврологична клиника в Университета Есен, Германия.

В Хамбург невролози разглеждат мозъците на 43-ма починали от Covid-19. При всеки втори те намират вирус, но в толкова малко количество, промени в мозъка не се наблюдават. Това, което виждат невропатолозите обаче е имунен отговор. Добре известно явление на специалистите: свръхреакция на имунната система често се свързва с различните усложнения, причинени от вируса.

Ситуацията става особено опасна, когато симптомите не се появяват по време на болестта, а след това – т.нар. пост-ковид синдром. Подробното изследване на невро-ковид е основата за успешни установяване и терапия на болестта.

Защо някои хора не се разболяват от COVID-19

Вижте повече

Защо някои хора не се разболяват от COVID-19

Някои хора може да не се разболеят от COVID-19, тъй като вече са боледували от друг коронавирус, наскоро са претърпели вирусна инфекция или имат локален имунитет,...

Учени направиха 10-годишна прогноза за развитието на COVID-19

Вижте повече

Учени направиха 10-годишна прогноза за развитието на COVID-19

Въз основа на анализ на данните за четири известни на човека коронавируса, които причиняват леки симптоми на обикновена настинка, американски учени са направили прогноза за развитието...