Украинските деца се подготвят за отбрана

Цивилизация

В сепаратистките райони на Източна Украйна младите хора се подготвят да защитават себе си и страната си.

Галерия | Украинските деца се подготвят за отбрана

Вижте 5 снимки

от LAURENCE BUTET-ROCH

снимки: DIEGO IBARRA SÁNCHEZ, National Geographic

В продължение на близо десетилетие фотографът Диего Ибара Санчес наблюдава как конфликтите прекъсват и пречат на обучението. „Образованието би трябвало да е път напред, пътят да се изгради или издигне отново една страна“, казва той. Какво става с тази цел, когато академичните институции не могат да изиграят своята роля?

След като изучава този въпрос в Пакистан, Сирия, Ирак, Ливан и Колумбия, Ибара Санчес се обръща към Донбаския район на Източна Украйна. От 2014 г. битките между подкрепяните от Кремъл сепаратисти и про-украински настроените правителствени сили изостря националистическите настроения и посява хаос по отношение на образователната  система.

Когато пропускат месеци, дори години училище, учениците все повече изостават и зачеркват бъдещето си, казва Ибара Санчес. Но когато въпреки всичко децата получават образование във военни зони това се случва с променени програми и образованието отразява идеологията на управляващата фракция.

Ибара Санчес казва, че в Донбас патриотичните младежки организации, които е документирал, активно обучават децата не само как да оцеляват по време на битка и да боравят с оръжия, но също и „как да мразиш „другия“, как да се защитаваш срещу съседите си и да ги убиеш, ако се наложи, за страната си.“

В ЛИДЕР, летен лагер за деца от 6 до 17 г., разположен в покрайнините на украинската столица Киев, младежите се събуждат и слушат националния химн по време на вдигането на флага, преди да започнат различни военно-тренировъчни упражнения. Учат се как да пълзят през окопи, как да си слагат противогази, как да сглобяват и разглобяват автомати, как да стрелят и др. Ибара Санчес разказва, че през цялото време децата слушат анти-руски речи и разучават инструкции за оцеляване.

В тетрадката си десетгодишната Йелена Шевел пише, че обича да плува, но също така и да стреля. Микайло Деиников, на осем, пише, че вярва „колко важно е да се защити отечеството, защото лесно може да попадне в ръцете на врага, да станем заложници и да ни убият“. В същото време пише за своята мечта да стане морски биолог: „Не искам да ставам войник, защото е страшно. Мечтая си да няма повече войни по света.“

От другата страна на фронтовата линия военните академии насърчават кадетите да се присъединяват към подкрепяните от Кремъл сепаратистки въоръжени сили. Според доклад Военният лицей Береговой в Донецка народна република – самопровъзгласена държава в Източна Украйна – от началото на войната през 2014 г.  са завършили над 300 студенти. Там също, казва Ибара Санчес, врагът се демонизира.

Според оценки на Обединените нации от 2014 г. в Източна Украйна са загинали над 10 000 души.