Удивително запазени статуи “ще пренапишат историята” на началото на Древен Рим

Цивилизация

Откриването на 24 бронзови статуи в древен термален извор в Тоскана може да промени нашето разбиране за началото на Римската империя.

По статуите има надписи както на етруски, така и на латински език.

По статуите има надписи както на етруски, така и на латински език.

© Министерство на културата на Италия

Датирани на около 2300 години, те предоставят нови доказателства, че древните римляни може да са се молили заедно с етруските – старите си врагове, включително по време на война.

Въпреки че има много неизвестни в познанията ни за етруските, тази мистериозна цивилизация вероятно е била първата суперсила в Средиземно море. Те основават много от емблематичните градове в Северна и Централна Италия, включително Флоренция и Пиза, и полагат основите за славата на Рим, пише IFLScience.

И все пак, въпреки постиженията си, етруските са победени от римляните след продължителен период на конфликт, продължил през I и II век пр.н.е.

Новооткритите статуи са намерени в горещите води на свещените бани на Сан Кашано дей Бани близо до Сиена, на около 160 км северно от Рим. Много от тях представят гръко-римски божества, сред които Хигия (богинята на здравето) и Аполон, а по тях има надписи както на етруски, така и на латински език.

Някои от статуите изобразяват гръко-римски божества, като Хигия - богиня на здравето и чистотата.

Някои от статуите изобразяват гръко-римски божества, като Хигия - богиня на здравето и чистотата.

© Министерство на културата на Италия

Подобна подробност е изключително важна, като се има предвид, че артефактите идват от ерата на големи социални катаклизми – във времето, когато Тоскана преминава от етруско към римско управление. „Докато извън светилището се водели социални и граждански войни... вътре в него знатни етруски и римски семейства се молели заедно за мир”, казва Джакопо Таболи, ръководител на разкопките.

„Това е изключителна възможност за предефиниране на връзката между етруските и римляните“, допълва Таболи. По проекта, “който ще пренапише историята вече работят над 60 експерти от цял свят”.

Бронзовите статуи са се запазили в забележително добро състояние благодарение на калта, която ги е обграждала повече от две хилядолетия. Заедно с тях, археолозите намират и 5000 златни, сребърни и бронзови монети. И докато някои от статуите изобразяват божества, други представляват части от човешкото тяло, вероятно предлагани на боговете по време на окултни лечебни церемонии.

Статуите са престояли в калта повече от две хиляди години.

Статуите са престояли в калта повече от две хиляди години.

© Министерство на културата на Италия

„Това е почти рентгенова снимка на човешките вътрешности - от белите дробове до червата“, казва Масимо Осана от италианското министерство на културата във връзка с бронзово изображение на дихателната система. "Има уши и други анатомични части като ръце, и други неща, които лечебните води и намесата на божествата биха могли да спасят."

В момента артефактите са подложени на реставрация и скоро ще бъдат изложени в чисто нов музей в Сан Кашано.