Учени създадоха дървен нож, три пъти по-остър от стоманено острие

Наука

Според екипа изобретението може да бъде „възобновяема и евтина алтернатива“ с „потенциал да замени пластмасовите прибори за хранене“.

Учени създават дървен нож, три пъти по-остър от стоманено острие.

Учени създават дървен нож, три пъти по-остър от стоманено острие.

© Източкик: Matter

Златният стандарт при ножовете е стоманата (може и керамика). Но сега учени представят в Matter нож от закалено дърво, “почти 3 пъти по-остър от повечето търговски ножове за маса”. Изобретението разрязва лесно сготвено месо и може да се използва многократно според Тенг Ли, изследовател от Балтиморския университет в Мериленд и водещ автор на доклада.

Използването на дървото, като материал за прибори за хранене, не е нова идея, но екипът на Ли разработва двустепенен метод за втвърдяване на дървесината в ножовете си, който увеличава твърдостта на материала 23 пъти. Това се постига чрез запазване на по-високо ниво на целулоза.

Обикновено дървесината съдържа около 50 % целулоза, която осигурява структурната цялост, а останалото е изградено от по-слаби молекули. Двустепенният процес на Ли успява да премахне тези по-слаби компоненти, но да запази целулозата. След това, дървото се полира с минерално масло, което помага за защита на остротата както по време на употреба, така и при измиване.

„В кухните си всички ние имаме различни дървени предмети, които използваме много дълго време, като дъска за рязане, клечки или точилка“, казва Ли. "Тези ножове също могат да се използват много пъти, ако ги полирате, наточвате и извършвате същата редовна поддръжка."

Графично резюме на изобретението.

Графично резюме на изобретението.

© Източник: Matter

“Широко използваните твърди материали в инженерните приложения, като сплави и керамика, често са невъзобновяеми и скъпи. Тяхното производство изисква висока консумация на енергия и често води до отрицателно въздействие върху околната среда. Демонстрираме потенциално евтин и устойчив твърд материал, изработен от естествено дърво. Чрез прост и ефективен подход, насипната естествена дървесина може да се преработи в закалено дърво с 23-кратно увеличение на твърдостта”, се казва в съобщението.

Но учените не спират само до създаването на ножове. Те разработват и дървени пирони, като демонстрират тяхната острота, която не отстъпва на остротата на конвенционалните стоманени пирони.