Учените бият тревога: най-тежки последици от 800 000 години насам!

Цивилизация Околна среда

Всяка година около 9 милиона души умират от замърсяване на въздуха
© Снимки: iStock

Галерия | Учените бият тревога: най-тежки последици от 800 000...

Вижте 5 снимки

Никога досега в атмосферата не е имало толкова въглероден диоксид, колкото в момента: това е най-високата концентрация на СО2 през последните 800 000 години.

Галерия | Невиждан смог в Ню Делхи

Вижте 8 снимки

Извършва се сондиране на лед в Антарктика и Гренландия. Снегът, който е паднал там през хилядолетията, е оставил отпечатъци върху атмосферата. Чрез проникване надълбоко в леда изследователите могат да пътуват назад във времето и да преценят състава на тогавашната атмосфера. Те достигат дълбочина от около 3000 метра, което съответства на тези 800 000 години.

Последствията от високото ниво на въглероден диоксид в атмосферата са плашещи: тъй като частиците отразяват светлината, излъчена от Земята под формата на инфрачервени лъчи, те бавно нагряват почвата. Това води до топене на ледовете, а то своя страна води до покачване на морското равнище.

Галерия | Живот в най-замърсения град на света

Вижте 15 снимки

Концентрацията на CO2 не само се издига по-високо в атмосферата, но и го вдишваме. Проучванията показват, че това причинява хиляди смъртни случаи годишно и вреди на човешкия мозък. Затоплянето на планетата убива хората, като ги прави жертви на екстремните метеорологични условия като бури, наводнения и суши.

Изследователите на климата не се съмняват, че именно хората са отговорни за увеличаването на концентрациите, които започнаха с индустриалната революция през XVIII век. Оттогава до днес в световен мащаб са изгорени огромни количества изкопаеми горива като нефт, въглища и природен газ и съдържанието в тях на СО2 е освободено.

Мръсният въздух съкращава живота с 2 години

Вижте повече

Мръсният въздух съкращава живота с 2 години

Мръсният въздух съкращава живота на хората средно с почти 2 години. До този извод стигнаха учени от Института за енергийна политика на Чикагския университет.

Наличието на СО2 в по-ниските слоеве на атмосферата води до образуването на озон. Докато това помага в горните слоеве срещу опасната ултравиолетова светлина, същевременно то вреди на хората, когато директно го вдишват. Според проучване на Stanford University то води до хиляди смъртни случаи годишно.