Учени заснеха уникално 8К видео на останките на “Титаник”

Цивилизация Наука

Кадрите, заснети от екипа на научната експедиция "Титаник 2022" позволяват идентифицирането на удивителни нови подробности за пътнически кораб, който потъва през 1912 г. по време на първото си плаване.

Стопкадър от видеото на експедицията, на който се вижда носа на потъналия "Титаник".

Стопкадър от видеото на експедицията, на който се вижда носа на потъналия "Титаник".

© OceanGate Expeditions

Това е първото и единствено в света 8K видео на подводните останки на “Титаник”, което ще помогне на морските археолози да проучат степента и скоростта на разпадане на кораба, казва Стоктън Ръш, ръководител на експедицията, проведена от OceanGate Expeditions.

Чрез новите кадри учените ще могат да идентифицират и морския живот в и около корабокрушението, което се намира на дълбочина от около 3 800 м.

„Непотопяемият“ кораб

Построен в корабостроителницата Harland & Wolff в Белфаст, Северна Ирландия, луксозният лайнер с дължина 269 м е най-големият кораб, съществувал някога.

От 2 240 пътници и екипаж на борда повече от 1 500 губят живота си, след като “Титаник” се удря в айсберг в средата на Атлантическия океан.

Кадрите на екипа разкриват удивителни нови подробности за смятания за непотопяем, но обречен кораб.

„Например, никога не бях виждал името на производителя на котва - Noah Hingley & Sons Ltd., на левия борд на котвата“, казва Рори Голдън от OceanGate Expeditions.

Видеото показва и един от котлите, който се озовава на дъното на океана, след като “Титаник” се разделя на две.

Други детайли включват крана, използван за разгръщане на 15-тонна котва, и скоба, която първоначално е била прикрепена към вече срутената мачта на “Титаник”.

Виждат се и корабните кнехтове, на които се закрепват въжетата за привързване към брега при акостиране.

На кадрите се виждат и малки зелени светлини от лазерната система за мащабиране, която позволява на екипа на експедицията да изчислява размера на обектите, наблюдавани през камерите и основния прозорец на подводницата “Титан”.

С 5-членен екипаж на борда, “Титан”, е единствената подводница в света с въглеродни влакна за дълбоко гмуркане. При нейното проектиране OceanGate Expeditions работи съвместно с НАСА, казва говорител на организацията пред Business Insider.

OceanGate Expeditions вече планира следващата експедиция до останките на “Титаник”, която ще започне през май 2023 г. и ще заснеме нови кадри.