Учени: всеки ден има моменти, които могат да ни направят по-щастливи, но повечето хора ги пропиляват

Наука

Би трябвало да ценим времето повече от парите и на това да се базират ежедневните ни решения, казва се в списанието Harvard Business Review. Както пише авторът на проучването, професорът от Харвард Ашли Уилънс, за жалост повечето от нас правят точно обратното.
© Снимка: iStock

Един от най-интригуващите моменти в статията му е следният: „Ние надценяваме времето, което ни е нужно да се насладим на дадено преживяване.“ „ В крайна сметка пилеем част от свободното си време, което бихме могли да използваме по-ефективно. Петминутен разговор с колега или 20 минути на степера често ни се отразяват по-сериозно върху настроението, отколкото смятаме.“

Важно е съзнателно да мислим за свободното си време, да го използваме правилно и да станем по-щастливи. Както пише експертът по тайм мениджмънт Лаура Вандеркам в книгата си Off the Clock: „Малцина отиват на работа в 8 сутринта без каквато и да е идея какво ще правят до 1 следобед. Но, хората се прибират в 6 часа без да са помислили какво ще правят до 11 вечерта“.

Подобно на Уилънс Вандеркам тя силно препоръчва да посветим свободното си време на приятели и семейство. Така, онези, които заделят време за най-важните хора в живота си са склонни да твърдят, че като цяло имат повече време за нещата, които искат да правят и ги ощастливяват.

Проучване, публикувано в Journal of Experimental Psychology: General доказва, че хората са по-щастливи, когато говорят с други хора на връщане от работа – макар те да смятат, че са по-щастливи, ако са сами. В заключение: времето е ценен актив (макар и да става въпрос само за 5 минути). Използвайте го разумно.