Учени твърдят: Който ходи бавно, остарява по-бързо

Наука

Не избираме скоростта с която вървим – проучване на Университета Дюк в САЩ доказва, че се раждаме бързи или бавни.
© Снимка: iStock

Скоростта, с която се движите, когато сте на 45 години, отразява физическото и психическото ви състояние. Според проучването, публикувано в журнала Jama Network и което тече вече повече от 40 години, бавните имат „по-стари“ мозъци и е по-вероятно да „остареят по-бързо физически“.

Скоростта на ходене на 45 годишните може да се използва като индикатор за когнитивно и физическо остаряване. Резултатите от проучване, проведено сред над 900 новозеландци сочат, че бавно ходещите 45 годишни остаряват по-бързо физически и имат по-ниски когнитивни способности. Дробовете, зъбите и имунната система били в много по-лошо състояние от това на бързите.

Магнитно-резонанса томография показва, че мозъците на бавните изглежда са по-стари от тези на бързите. Те имат по-малък мозъчен обем и средна по-ниска кортикална плътност, по-малка повърхност на мозъка и по-голяма вероятност от инсулти и деменция.

„Лекарите знаят, че по-бавните умират по-бързо от бързите, когато стигнат 70-80 години“, казва Тери Е. Мофит, съавтор на проучването. „Това проучване покрива периодът от предучилищна до средна възраст и установява, че бавното ходене е предупредителен знак.“