Учени съживиха червей, замръзнал преди 42 000 години

Наука

Изследователи взеха проба от вечно замръзнала утайка на 42 000 години, в която откриха живи нематоди (кръгли червеи).

Паразитен кръгъл червей (Meloidogyne incognita) от семейство Heteroderidae атакува корен на домат. Щом проникне вътре, започва да изсмуква хранителнит...

Паразитен кръгъл червей (Meloidogyne incognita) от семейство Heteroderidae атакува корен на домат. Щом проникне вътре, започва да изсмуква хранителните вещества.

© Снимка: Уилям Вергин и Ричард Сайри. Обработка: Стивън Аусмус.

Сред повече от 300 проби, взети от Арктика, руски биолози, в сътрудничество с Принстънския университет, успяват да изолират два червея, които поставят в хранителна среда при 20 °C. Няколко седмици по-късно червеите започват да се движат и да се хранят, съобщава Science Alert.

Това е абсолютен рекорд за времето, което едно животно може да оцелее при криогенно съхранение.

Червеите произхождат от два известни вида (Panagrolaimus detritophagus и Plectus parvus). Единият е намерен на 30 м дълбочина в някогашна дупка на катерица, замръзнала преди около 32 000 години. Другият е изваден от около 3,5 м дълбочина. Проведеното въглеродно датиране, определя възраст около 42 000 години на втората проба.

Известно е, че нематодите и техните роднини тардиградите издържат на изключително тежки условия на околната среда (доказано е, че тардиградите оцеляват в космическия вакуум). Случвало се е и преди кръгли червеи да бъдат съживявани, след като са били в латентно състояние от 30 до 39 години, но това никога не е наблюдавано в подобен времеви мащаб.

Откриването на животни, които могат да останат латентни в продължение на десетки хиляди години, е изключително постижение. Изучаването на биохимичните процеси, които ограничават увреждането на замразените тъкани и същевременно предотвратяват фаталното окисляване на ДНК в продължение на хилядолетия, може да помогне съществено за усъвършенстване на технологиите за криоконсервация.

„Изглежда плейстоценските нематоди имат някои адаптивни механизми, които могат да бъдат от научно и практическо значение за области на науката като криомедицина, криобиология и астробиология“, пишат изследователите в своя доклад.

За съжаление, констатациите имат и тъмна страна.

Със затоплянето на Земята, някои райони на вечна замръзналост (полярните райони) започват да се топят. Това може да освободи опасни патогени, които от векове за затворени дълбоко в леда. Доколкото паразитните нематоди не представляват голяма заплаха, фактът, че са оцелели толкова дълго, доказва колко разнообразен набор от организми – от бактерии до животни и от растения до гъби, може да се завърнат след дълго отсъствие. Какво би означавало това за околните екосистеми и за самите нас?