Кога кучето пристига в Америка?

Наука

Вкаменелост на челюстна кост, открита в Коста Рика, говори, че най-добрият приятел на човека може би живее в Америка по-рано, отколкото се смяташе досега. Изследователите смятат, че са намерили останките на най-старото американско куче.

© Илюстрация: IStock

Ако се докаже, че учените са прави, вероятно кучето получава почесване по корема в Америка още преди 12 000 години. Поне така предполага последният анализ на откритата в Коста Рика костна находка, датирана на тази възраст.

Според учените вкаменелостта представлява челюстна кост на ранно опитомено куче. Но първоначално те предполагат, че костта е от койот, живял през късния плейстоцен. Самите койоти са роднини на първите опитомени кучета и ловуват едра плячка, близо до хората. Но ранните койоти имат различна челюст и по-заострени зъби от тези при новооткритата находка.

"Кучето се храни с остатъците от човешката храна. Така че зъбите му не са толкова определящи за неговото оцеляване”, казва изследователят Гилермо Варгас от Коста Рика пред АФП (снимки на находката). А и "смятахме, че е много странно да има койоти в плейстоцена, тоест преди 12 000 години.”

След като анализират и сканират челюстната кост, изследователите установяват, че ценната реликва не е от койот, а от куче. В отговор на тази констатация, Оксфордският университет предлага също да тества челюстта.

За първи път опитомените кучета стъпват в Азия преди около 15 000 години. Най-старото куче, открито досега в Америка, е живяло преди около 10 150 години, като неговите останки са открити в Аляска.

Според зооархеолога Раул Валадес, ако костариканската челюстна кост се окаже по-стара от останките, намерени в Аляска, значи, че хората също живеят в Централна Америка по-отдавна, отколкото продължава да се смята към момента, въпреки всички открити следи от по-ранна човешка дейност.

Кучешката челюст може да обори периода на заселване на Америка, тъй като никога не е установявано най-добрият приятел на човека някога да е съществувал на друго място, освен при човека. „Никога не е имало кучета без хора“, казва Валадес.

Древни отпечатъци преместват заселването на Америка с хиляди години по-рано

Вижте повече

Древни отпечатъци преместват заселването на Америка с хиляди години по-рано

Зашеметяващи отпечатъци, оставени преди около 22 500 години в Национален парк White Sands (Бели пясъци) в Ню Мексико, САЩ, преместват пристигането на първите хора в Америка...