Учени се опасяват, че мерките срещу коронавируса ще разклатят имунната ни система

Наука

Имунната ни система се натоваарва по-малко от обичайното при локдаун и изключителни мерки за хигиена. Поради това учените се страхуват, че телата ни ще станат по-податливи на заразни болести, пише немското списание Stern.
Илюстрация:iStock
Илюстрация:iStock

Това предположение прави и друго проучване от Хонконг. Там са наблюдавали бърз ръст в броя на инфекциозните болести когато децата се връщат в класната стая и детските градини след няколко дълги затваряния на училищата – въпреки стриктните хигиенни мерки, които продължават да се прилагат.

Болестите не били причинявани от новия коронавирус, а от рино и енетровируси – всъщност безвредни патогени, които причиняват настинки или леки инфекциозни болести. Необичайното е, че тези патогени не отключват толкова мащабни разболявания. Авторите подозират, че социалното дистанциране е направило хората по-податливи на заразни болести, тъй като са по-малко изложени на патогените за по-дълъг период от време. Проучвания доказват, че около 75% от децата не са имали контакт с хора извън тяхното домакинство по време на изолацията и поради това не са се срещали с респираторни вируси.

Британски учени публикуват проучване на подобни случаи във Великобритания в журнала The Lancet. В Саутхямптън се наблюдавало рязко покачване в броя на настинките около две седмици след връщането в класните стаи. И в двата случая имало бум на рино и ентеровирусите въпреки строгите хигиенни мерки в училищата. Освен спазването на дистанция и избягването на груповите занимания, в Хонгконг например, маски трябвало да се носят навсякъде. Но риновирусите са много по-упорити от тези, причиняващи настинка, пише  Stern. Те не могат да се спрат чрез предпазване на устата и носа и са много по-устойчиви на дезинфектанти.