Учени заснемат огромно странно морско създание с пипала в Тихия океан

Наука Природа

Нови кадри, показващи гигантско, странно морско създание с пипала, плаващо спокойно из дълбините на Тихия океан, накара изследователите да се запитат дали това, което виждат, е нов вид.

Стопкадър от видеото на Ocean Exploration Trust.

Стопкадър от видеото на Ocean Exploration Trust.

Екип от учени заснемат с камера странното животно, докато са на борда на изследователския кораб E/V Nautilus, използван от Ocean Exploration Trust – организация с нестопанска цел, провеждаща дълбоководни изследвания.

„Разумът ми е взривен в момента“, се чува да казва във видеото един от учените на борда, докато дистанционно управляваното превозно средство (ROV) сканира дъното на океана и се приближава към странната гледка.

Скоро след това учените забелязват в близост втори такъв екземпляр, но не успяват да го заснемат.

С пипала, дълги 40 см и близо двуметрово тяло, съществото прилича на много странно, свободно плуващо цвете, чиито цялостни размери са приблизително колкото размерите на самия ROV. Морското създание е забелязано на 7 юли на 2 994 м дълбочина, близо до неизследвана досега подводна планина на север от атола Джонстън, който е защитена отвъдморска територия на САЩ в Тихия океан със статут на национално “убежище на дивия свят”.

Първоначално изследователите решават, че са се натъкнали на Solumbellula monocephalus - вид, принадлежащ към типа Мешести (Cnidaria), който включва медузи, хидри и корали. Но досега S. monocephalus е наблюдаван само в Атлантическия и Индийския океан, така че е възможно учените да са се натъкнали на нов вид.

Стив Оскавич, водещ изследовател на експедицията, дълбоководен биолог и учен в Бостънския университет, описва наблюдението като "очарователно".

„От време на време се натъкваме на нещо, което никога не сме очаквали да видим, и това често са най-силните наблюдения“, каза той пред Live Science.

„Бяхме към края на нашия круиз, на самото морско дъно, когато наблюдавахме двете [същества]. Това, което заснехме на видео, беше масивно, вероятно със същия размер или по-голяма от “Херкулес” - нашия ROV. Когато видях това невероятно морско създание на видео, знаех точно какво може да бъде то."

Но за да бъде сигурен, Оскавич търси информация от биолози на брега, които помагат да се потвърдят подозренията му, че това е именно Solumbellula monocephalus, роднина на коралите. Въз основа на внушителните му размери, Оскавич предполага, че то е доста старо, но не може да посочи конкретна възраст.

„Преди това Solumbellula monocephalus никога не е виждано в централната част на Тихия океан“, казва той.

Интересното е, че откритието на неговия екип идва няколко месеца след като испански учени описват два нови рода Pennatulacea - Pseudumbellula. и Solumbellula, последният от които включва новия вид.

Въпреки това Оскавич каза, че трябва да се направят повече изследвания, за да се определи дали това е първият тихоокеански Solumbellula monocephalus или е потенциално нов вид в океанския басейн.

„Находки като тази са рядкост и ние изобщо не очаквахме да видим нещо подобно“, казва той. „Най-вълнуващата част от това изследване е, че от време на време се натъкваме на тези неща и това наистина разширява нашия хоризонт за това къде в дълбокото море могат да живеят и съществуват животните.“