Учени планират кацане на зловещ астериод, който ще премине много близо до Земята

Наука

Те смятат, че подобно близко прелитане до Земята, като това на големия астериод Апофис (99942 Apophis), се случва само веднъж на всеки 20 000 години.

През 2029 г. Апофис (Apophis) ще лети по-ниско от повечето изкуствени спътници на Земята.

През 2029 г. Апофис (Apophis) ще лети по-ниско от повечето изкуствени спътници на Земята.

© Илюстрация: IStock

Когато Апофис, астероид с размери колкото стадион, се приближи до Земята на 13 април 2029 г., екип от южнокорейски учени се надява да го посрещне в Космоса, за да вземе проба, която да донесе обратно на Земята.

Апофис е класифициран като "потенциално опасен" поради близостта и размера си. По-рано тази година НАСА изключи възможността астероидът да представлява заплаха от сблъсък със Земята, докато преминава в близост до нас, по-голяма от тази, на която се намира пръстена от големи комуникационни спътници в геостационарна орбита, пише CNET.

И все пак, учените оценяват рядката възможност да изучат толкова голямо тяло и да проведат упражнение за планетарна защита, защото ние ще бъдем толкова близо до истинското нещо, което човечеството си е представяло толкова пъти.

Корейският план включва приближаване до Апофис през януари 2029 г., преди да прелети ниско над нас. Мисията на космическия кораб, който ще бъде изстрелян в края на 2027 г., ще бъде да придружи астероида, докато той минава край планетата ни. Планът включва още наблюдение и картографиране на Апофис по целия път, за да се търсят възможни промени в структурата му в резултат на близката му среща с нашата красива Земя и нейните гравитационни сили.

„Когато гравитацията има най-голямо въздействие върху астероида... Мисля, че ще имаме данни в реално време от астероида“, обяснява Янг Джун Чой от Корейския институт по астрономия и космически науки, който представи плана в Korea Space Forum на 6 декември. "Например, земетресения или свлачища, които ще се случват на астероида."

Чой спомена също възможността за кацане на астероида и вземане на проба за връщане на Земята, подобно на мисията на Япония Hayabusa и мисията на НАСА Osiris-Rex. И двете успешно вземат проби от други астероиди.

Колко близо до Земята ще премине Апофис

Астероидът ще прелети до 32 000 км от повърхността на Земята, което се случва изключително рядко за толкова масивен обект. Шансът за въздействие обаче е нулев.

На конференция, посветена на Апофис през 2020 г. и посещението му през 2029 г., корейският екип отбеляза, че „със специална мисия за среща с Апофис би трябвало да можем да запълним пропуските в знанията в нашето научно разбиране за гравитационните ефекти, които биха могли да бъдат използвани за планетарна защита, когато има реална заплаха."

По-рано тази година НАСА нарече бъдещето прелитане на астероида „безпрецедентна възможност за астрономите да получат отблизо изглед на реликва на Слънчевата система, която сега е просто обект на научно любопитство, а не непосредствена опасност за нашата планета“.

Чой повтори, че възможността да се види такъв голям астероид отблизо, когато е толкова близо до Земята, е наистина рядкост. Той смята, че подобно прелитане се случва само веднъж на всеки 20 000 години.