Що за чудо е съществото с “най-извънземния външен вид”?

Наука Природа

Съществото с “най-извънземния външен вид” продължава да озадачава учените от момента на откриването му до ден днешен.

Илюстративна възстановка на чудовището Тъли, живяло в морето на Илинойс преди 300 милиона години.

Илюстративна възстановка на чудовището Тъли, живяло в морето на Илинойс преди 300 милиона години.


© Илюстрация: Шон Макмахън / Йейлски университет

Френският любител археолог и колекционер на вкаменелости Франсис Тъли (Francis Tully - 1912 - 1987) едва ли е очаквал да се натъкне на едно от най-извънземно изглеждащите същества, живели някога на Земята. Но точно такъв какъв късмет изважда, докато се разхожда край бреговете на Мазон Крийк - приток на река Илинойс, през 1955 г. Той попада на два интересни камъка сред купчини въглищни шисти, напукани в следствие на естественото изветряне. И те крият нещо, което ще изумява учените през следващите десетилетия.

Откритите от Тъли вкаменелости имат формата на същество, което никога не е виждал. Когато ги занася в Музея по естествена история на Фийлд, Илинойс, палеонтолозите са не по-малко озадачени от него относно необикновеното малко създание, запазено толкова дълго време в камъка.

Дори не можахме да решим към кой вид да го причислим, а това беше сериозен и смущаващ въпрос“, пише И. С. Ричардсън-младши, уредник в секция “Изкопаеми безгръбначни” към музея.

Учените се надяват да бъдат намерени още екземпляри, които да помогнат за идентифицирането на вида. И наистина, не отнема много време до откриването на други подобни вкаменелости в Централен и Западен Илинойс. По това време самият музей се сдобива със стотици вкаменелости, но въпреки това изследователите не успяват да постигнат съгласие какво може да е това мистериозно създание. Още по-интересно е, че тези находки са уникални за района на Илинойс - никога не са намирани такива на друго място.

Така изминават близо 10 години, а животното все още не е класифицирано и представено на обществеността. Но през 1966 г. Ричардсън не може да отлага повече този момент и написва статия, в която дава официално наименование на животното - Tullimonstrum gregarium.

Научният термин произлиза от начина, по който всички го наричат - чудовището Тъли, по името на неговия откривател.

Бях много доволен“, казва Франсис Тъли, “дявол да го вземе.“

Вкаменелост на чудовището Тъли.

Вкаменелост на чудовището Тъли.

© Изображение: Джеймс Сейнт Джон​

Ричардсън предполага, че чудовището Тъли вероятно е воден обитател, който е живеел близо до бреговете на Илинойс преди около 307 милиона години.

Неговата челюст, подобна на сключени нокти и разположена в края на дълга шия, е пълна с остри зъби. Всичко това се допълва от стройно, подобно на торпедо тяло, с очи, ококорени в края на две къси дръжки, стърчащи от гърба. Дължината на тялото му не достига кой знае какви размери - най-големият открит екземпляр е колкото човешки крак.

Смята се, че животното е използвало дългия хобот на главата си, за да улавя плячка. Обаче не е ясно каква плячка са бленували тези противни челюсти.

През следващите десетилетия класификацията на Tullimonstrum gregarium предизвиква сериозни дебати сред научната общност. Докато някои учени го класифицират като някакъв вид безгръбначно с меко тяло, нещо като охлюв, други смятат, че всъщност принадлежи към групата на гръбначните.

Още една илюстрация на праисторическото същество.

Още една илюстрация на праисторическото същество.

© Източник: Wikimedia Commons

През 2016 г. екип от палеонтолози от Йейлския университет вярват, че са намерили отговор на въпроса “що за животно е това”. Те заключават, че то е гръбначно животно и миногоподобните (Lamprey) вероятно са най-близките му родственици. След като екипът изследва наличните вкаменелости с всяка възможна аналитична техника, установяват, че чудовището Тъли има хриле и рудиментарен гръбнак, поддържащ тялото му.

Година по-късно обаче друг екип от изследователи провежда свое проучване в опит да класифицира вида. Техните резултати показват точно обратното, отхвърляйки причисляването му към групата на гръбначните.

Въпреки че може никога да не успеем да класифицираме категорично чудовището Тъли, това определено е едно от най-интересните същества, които някога сме виждали. Дотолкова, че в родния си щат – Илинойс, то се превръща в сензация и суперзвезда 300 милиона години, след като приключва земните си дела.

Хората все още посещават някогашното местообитание на чудовището в Мазон Крийк с надеждата да намерят своя собствена вкаменелост на чудовището Тъли, точно както късметлията Франсис Тъли прави това през 1956 г., пише Earthly Mission.