Учени от Бразилия преоткриха дърво, смятано за изчезнало от близо 200 години

Природа Наука

В Бразилия е преоткрит вид малко зелено дърво, видян за последно преди почти два века. Учените казват, че това е „невероятна находка“.

Видът lex sapiiformis не е виждан от близо 200 години.

© Фред Жордао / Re:Wild

Дървото Ilex sapiiformis, известно и като Pernambuco Holly, се смята за изчезнало от близо два века. Но наскоро е преоткрито в град Игарасу, щата Пернамбуко, от експедиция, проучваща региона в продължение на шест дни с цел откриване на водоизточник.

„Pernambuco Holly е един от нашите топ 25 най-търсени изгубени вида“, пише в Instagram Re:wild, природозащитната група, която открива изгубеното дърво.

„Това е деветият преоткрит вид, откакто през 2017 г. стартира нашата програма за търсене на изгубени видове.“

Този списък включва повече от 2200 смятани за изчезнали вида в 160 страни и е съставен от Re:wild заедно с експерти от Международният съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN). Някои от видовете в него са изгубени за науката от най-малко 10 години, но много други са смятани за изчезнали от много по-отдавна.

Досега по програмата са преоткрити поне осем от първите 25 най-търсени животни и растения.

Урбанизирана през десетилетията, територията, заемана днес от Игарасу, някога е била гъста тропическа гора.

„Природата ни изненадва. Намирането на вид, за който не се е чувало от близо два века, не се случва всеки ден. Това беше невероятен момент.”

Друг член на експедицията казва, че това е „като да намериш отдавна изгубен и дългоочакван роднина, когото познаваш само от стари снимки“.

Екипът успява да идентифицира четири различни дървета Pernambuco Holly въз основа на малките им бели цветчета.

„Търсенето на повече дървета Pernambuco Holly все още не е приключило!” Учените се надяват да организират допълнителни търсения с още местни партньори, за да намерят повече индивиди от вида, както и да стартират програма за размножаването му в плен, пише Euronews Green.

„Целта е да си сътрудничим с партньори, за да защитим по-добре горите, в които е открито Pernambuco Holly, и да създадем програма за размножаване на дървото“, казва ръководителят на експедицията Густаво Мартинели.