Учени намериха брониран морски червей на 400 милиона години. Наречен е Excalibur

Наука Природа

Според английското сказание Екскалибур е магически меч, принадлежал на легендарния крал Артур – основоположник на кръглите маси и защитник на Великобритания през V - VI век. Ето че в наши дни преданието за това омагьосано острие оживява... в наименованието на праисторически миниатюрен червей.

Lepidocoleus caliburnus е бил дълъг 2,5 см и е обитавал морето преди 400 милиона години. Малък, но в пълно бойно снаряжение, както посочва новото проу...

Lepidocoleus caliburnus е бил дълъг 2,5 см и е обитавал морето преди 400 милиона години. Малък, но в пълно бойно снаряжение, както посочва новото проучване.

© Източник: University of Missouri/Science Alert

Lepidocoleus caliburnus е бил дълъг 2,5 см и е обитавал морето преди 400 милиона години. Малък, но в пълно бойно снаряжение, както посочва ново проучване, публикувано в Papers in Palaeontology. Този тежко брониран пра-праисторически рицар, е бил въоръжен с припокриващи се плочки от калцитни кристали от глава до пети, т.е. по цялата дължина на тялото си.

Заедно с родственика си L. Shurikenus, кръстен на шурикен и също описан за първи път в новото изследване, L. caliburnus е живял през девон в днешна Австралия.

1. Шурикен е общо наименование на японски скрити оръжия, предназначени за хвърляне, но и за близки атаки; думата, съставена от знаците “шу”, “ри” и “кен”, буквално се превежда като “острие, скрито в ръката”.

2. Девон е геоложки период от палеозоя.

И двата червея вероятно са живели на коралови рифове в плитки води, днес принадлежащи към Австралия, пишат авторите на изследването. Вероятно са се хранели с органични отпадъци, а броните си използвали за защита от хищници.

За да разберат колко ефективна е била тази защита, учените сканират вкаменелостите чрез рентгеновата микротомография (micro-CT) и създадат 3D модели на отделните плочки от бронята.

3D модел на червея Шурикен {Lepidocoleus Shurikenus).

3D модел на червея Шурикен {Lepidocoleus Shurikenus).

© University of Missouri/Science Alert

„Чрез използване на micro-CT ние можем на практика да разделим отделните компоненти на бронята“, казва Сара Жаке, водещ автор на изследването и асистент по геоложки науки в Университета на Мисури.

„Ние можем да манипулираме виртуалните модели, за да определим как отделните части от бронята се движат една спрямо друга, както и да определим степента на припокриване между тях.“

Изследователите откриват, че червеите имат две припокриващи се системи за броня. Първата минава по дължината на скелета. Втората покрива двете страни на създанията.

Може би червеите са се свивали на кълбо, за да отблъскват хищници. Все пак, тази впечатляваща защита не ги предпазва от изчезване при "голямото изчезване", казва Жаке. (Масовото изчезване на видове в края на девонския период унищожава 75 % от живота на Земята преди 365 милиона години.)

Но поне тези два фантастични червея не се загубват в историята. Екскалибур и Шурикен могат да си отдъхнат, знаейки, че 400 милиона години по-късно продължават да се разказват легенди за техния смел и изпълнен с опасности живот. Крал Артур би дал всичко за същото, пише Science Alert.