Безмилостни в природата - лечители за науката

Наука Природа

Смъртоносното действие на животинските отрови и многобройните заплахи, свързани с тях, са добре проучени. Но в същото време, опасните зоотоксини могат и да спасяват човешки животи.

Ярарака (Bothrops jararaca) е отровна змия, разпространена в Ямайка

Ярарака (Bothrops jararaca) е отровна змия, разпространена в Ямайка

© Илюстрация: IStock

В научна публикация от 2015 г., Дейвид Уоръл, специалист по тропическа медицина в Оксфордския университет, изчислява, че 200 000 смъртни случая годишно са причинени от ухапвания от змии.

В същото време, токсикологът д-р Золтан Такач посочва, че: „Отровните токсини са единствените молекули на Земята, избрани в хода на еволюцията да отнемат живот за по-малко от минута.“

Разработването на нова противоотрова винаги е дълъг и сложен процес. Но като своеобразна компенсация за усилията им, изследователите са открили, че токсините, съдържащи се в отровите, могат да помагат при лечението на различни медицински състояния. А немалко лекарства, разработени на основата на зоотоксини, вече се прилагат успешно като медикакаменти.

Ето как някои от най-силните отрови в природата оформят възхода на медицината. Това са четири вида зоотоксини, посочени от BBC Earth, чиито отрови се използват в полза на човечеството.


Галерия | Отровните животни убиват, но може и да лекуват

Вижте 6 снимки

Отровата на змиите (Serpentes)

Змийска отрова е термин, който включва широк спектър от отрови. Някои убиват бързо, докато други отнемат време.

Повечето змии освобождават отровата си чрез зъби, които работят като спринцовка. След като зъбът пробие плътта на жертвата, отровата се инжектира през него и навлиза директно в кръвния поток на плячката. Изключение правят змиите, които плюят отровата си. Такава например е мозамбикската плюеща кобра (Naja mossambica).

Тъй като има талкова голямо разнообразие сред отровите, потенциалните медицински приложения се различават при всеки отделен вид змия. Днес коронарните заболявания (болести на кръвоносната система) са една от областите, в които се използват медикаменти, включващи токсини, взети от змии.

„Змийските отрови послужиха като основа за някои от най-добрите лекарства, използвани при високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност и инфаркт“, обяснява Такач.

„Отровата на разпространената в Ямайка змия ярара или ярарака (Bothrops jararaca), вероятно е спасил повече човешки животи от всяко друго животно в историята на човечеството“, допълва той.

Произвежданият токсин от ярара се използва като инхибитор на ангиотензин конвертиращия ензим (АСЕ инхибитори), с който се лекуват пациенти с високо кръвно налягане.

Ярара или ярарака (Bothrops jararaca)

Ярара или ярарака (Bothrops jararaca)


© Илюстрация: IStock

Отровата на комодския варан (Varanus komodoensis)

Отровната жлеза на комодския варан действа различно от тази при змиите. Вместо да наподобява действието на спринцовка, драконите от остров Комодо използват метод, чрез който изцеждащ смъртоносния коктейл. Отровата се изстисква от множество „торбички“, намиращи се между зъбите на влечугото, когато то захапва плячката си. Токсинът се смесва с кръвта на жертвата и предотвратява нейното съсирване. Ето защо плячката на комодския варан продължава да кърви дълго след нападението.

Макар и смъртоносни за плячка, антикоагулантните свойства на тази отрова намират широко приложение в медицината. Те се използват за лечение на инсулт, инфаркт и белодробна емболия, тъй като всяко от тези състояния може да бъдат причинено от кръвни съсиреци.

Комодски варан (Varanus
komodoensis)

Комодски варан (Varanus komodoensis)


© Илюстрация: IStock

Отровата на скорпионите (Scorpiones)

Над 1,2 милиона души годишно са ужилвани от скорпиони, което става причина и за 3250 смъртни случая според проучване от 2008 г.

Освен ужасяващото си име, смъртоносният ловуващ скорпион (Leiurus quinquestriatus) може да изиграе важна роля в лечението на рака, както съобщава CBS News. Мощната отрова на смъртоносния убиец съдържа хлоротоксин, който се използва за диагностициране и лечение на тумори и различни онкологични заболявания.

Смъртоносен ловуващ скорпион (Leiurus quinquestriatus)

Смъртоносен ловуващ скорпион (Leiurus quinquestriatus)

© Илюстрация: IStock

Отровата на северната късоопашата земеровка (Northern short-tailed shrew)

Повечето бозайници не разполагат с отрова сред своя боен арсенал, но тази земеровка прави изключение. И макар че нейната отровата не е достатъчно силна, за да убие човек, тя все пак причинява болка и подуване.

Северната късоопашата земеровка не владее въображението на обществото, но е привлякла вниманието на научната общност. Причината е, че нейната отрова се изследва за употреба при лечение на рак.

Според д-р Такач това е възможно, защото някои туморни клетки атакуват молекула, чиято структура много наподобява естествената цел на токсина.

„Като използваме тази прилика, е възможно да превърнем отровата в терапевтичен или диагностичен агент за рак.“

Северната
късоопашата земеровка (Northern short-tailed
shrew)

Северната късоопашата земеровка (Northern short-tailed shrew)

© Илюстрация: IStock