Туристите ще унищожат Венеция – ако наводненията не ги изпреварят

Цивилизация

Жителите напускат града, който заплашва да се превърне в скъп тематичен парк.

Галерия | Туристите ще унищожат Венеция – ако наводненията не...

Вижте 7 снимки

Навремето наводненията били най-голямата заплаха за Венеция. Опасността от тях все още съществува, но според Салваторе Сетис, автор на книгата If Venice Dies огромните вълни от туристи, които заливат града, може да причинят по-големи щети от водата.

Венецианците бягат заради главоломно растящите наеми и често пристигащите гигантски круизни кораби, които задръстват хоризонта и рискуват да повторят съдбата на Costa Concordia – кораба, който потъна край крайбрежието на Тоскана.

Галерия | Сбогом, Венеция

Вижте 11 снимки

В момента Венеция има 54 000 жители, което означава, че за последните 50 години тя е загубила 120 000 души и че средно 2,6 човека напускат града всеки ден. Същевременно цената на живота расте ежедневно, младите не могат да си позволят да купят или наемат апартамент и се местят в съседни градове.

Скулптор „протегна“ ръце към Венеция

Вижте повече

Скулптор „протегна“ ръце към Венеция

Тези дни светът научи, че Венеция е в „ръцете“ на огромен по мащабите си захват. Уникалното произведение на изкуството е артистичен протестен знак от страна на...
„Фактът, че много туристи искат да посетят Венеция, сам по себе си не е лош. Аз съм против система, която иска да ограничи броя на посетителите с входни билети. В момента, в който се наложи да плащаш, ако не си жител на града, Венеция вече ще се превърне в тематичен парк. Градът не може да живее само от туризъм. Причината за някогашната му слава е, че през вековете венецианците успели да развият множество продуктивни дейности. Защо не направим същото и днес? Ако гражданите напуснат града и Венеция се превърне само в туристическа атракция, тя ще загуби душата си“, казва авторът на книгата.