Тунелите на Газа

Цивилизация

Тунелите на Газа са жизненоважни за подземната икономика, но са и смъртоносен капан. Те са символ на изобретателността и на мечтата за свободно придвижване.
Текст: Джеймс Верини; Снимки: Паоло Пелегрин
Текст: Джеймс Верини; Снимки: Паоло Пелегрин

Галерия | Тунелите на Газа

Вижте 15 снимки

 

Откакто започнали работа в тайните тунели под ивицата Газа, Самир и брат му Юсеф допускали, че може да умрат в тях.
Когато Юсеф наистина загинал в една студена нощ през 2011 г., краят му дошъл точно така, както си представяли – под смазваща градушка от пръст.
Било около 21 часа и братята били нощна смяна, заети с поддръжката на тунела, който, подобно на много други като него (между Газа и Синайския п-в в Египет се простират стотици такива), бил смъртоносно зле изкопан. На дълбочина близо 30 м под Рафа (най-южния град в Газа) Самир работел близо до изхода, докато Юсеф и двама негови колеги – Карим и Хамис – се намирали към средата на тунела. Опитвали се да подпрат стената с парче шперплат, за да я укрепят, когато тя започнала да се свлича. Карим издърпал Хамис назад, а Юсеф отскочил на другата страна. За миг градушката от пръст и камъни спряла и когато видял, че приятелите му са добре, Юсеф им извикал:
Алхамдулила! (Слава на Аллах!)

После тунелът отново поддал и Юсеф изчезнал.

 

Докато този материал се подготвяше за печат, конфликтът в Газа ескалира. Хамас и други групировки засилиха ракетния обстрел по Израел и израелските защитни сили насочиха атаки по въздух и вода към Газа, чиито цели са централата на Хамас, обекти с ракети и друго въоръжение, правителствени сгради и медийни центрове. Израел предприе и масирани бомбардировки на тунелите на контрабандистите в Рафа.

Декември 2012

Вижте повече

Декември 2012