Трудно ли е да качиш Еверест?

Природа

Какво е по-трудно от това да изкачиш Еверест? Да накараш катерачите отново да го уважават.
Катерачи по пътя към Еверест
Снимка: Кори Ричардс
Катерачи по пътя към Еверест Снимка: Кори Ричардс

 „Еверест е невероятно място“, казва Кори Ричардс. „Ще ми се хората да го разберат“.

от ANDREW BISHARAT

„Как предпочиташ да умреш: докато изкачваш Ел Капитан без осигуровки или докато катериш Еверест?“, пита Кори Ричардс, захващайки темата, че Еверест има репутация на „лесен“ трофей сред богаташите, които плащат на планински водачи да свършат цялата работа и да поемат риска и че върхът не се ползва с уважението, което заслужава сред „истинските“ катерачи.

Все повече неопитни тръгват за „трофея” Еверест

Вижте повече

Все повече неопитни тръгват за „трофея” Еверест

Еверест е най-големият трофей за планинарите, но се забелязва увеличаване на броя на неопитните планинари, които поемат големия риск да стигнат до покрива на света.

„Ако паднеш докато катериш Ел Капитан ще приключиш за две-три секунди“, казва той. „Но ако закъсаш на Еверест смъртта ти ще бъде много дълга, мъчителна и страшна. Ще започнеш да изпитваш силен дискомфорт, което означава, че мозъкът ти е започнал да се подува. Ще повръщаш. Ще започнеш да осъзнаваш безизходицата в която си изпаднал. Ще разбереш, че не можеш да слезеш и тогава или ще полудееш или ще се задавиш от събралата се течност в дробовете.“

Тази година Ричардс и еквадорският катерач Естебан Мена ще се пробват да проправят нов маршрут към Еверест, което не се е случвало от десет години насам.

„Боиш ли се, че можеш да загинеш тази година?“ – питам го. „Това може да се случи винаги“ – казва той. „Страхувам преди всяко пътуване. Ставам суеверен, но се опитвам да не задълбавам. Още не съм загинал. Мисля, че ще се справим.“

Топящият се лед на Еверест разкрива телата на загинали алпинисти

Вижте повече

Топящият се лед на Еверест разкрива телата на загинали алпинисти

Връх Еверест е най-високият в света и затова е и най-популярната дестинация за екстремни спортисти и приключенци. Над 4 800 души вече са покорили високия 8...

Ричрадс и Мена се срещат на Еверест през 2016 г. и по-късно през 2017 г. Докато седят в Базовия лагер и двамата съзират удивителен коридор в североизточната страна и си задават въпроса дали може да бъде изкачен.

„За мен изкачването по нов маршрут на Еверест е най-якото нещо. Много съм развълнуван. Нямам търпение да отидем.“

Галерия | Еверест - 65 години епични изкачвания

Вижте 26 снимки

Към върха има около 20 независими маршрута. Над 99% от 5000-те души, които са покорили Еверест са го направили по два от тези маршрути. Те поемат или по южния (South Col-Southeast Ridge), който тръгва от Непал, или по северния (North Col-Northeast Ridge), който тръгва от Тибет/Китай.

Според катерача и хроникьор Алан Арнет смъртността при изкачването на Еверест е паднала до 3,5%. Тази впечатляващо ниска цифра се дължи на инсталацията от фискирани въжета по протежението на двата най-стандартни маршрута, както и на честото използване на кислород.

Галерия | Тълпи на Еверест

Вижте 12 снимки

Смъртността при изкачването към върха по нестандартните маршрути обаче изглежда по различен начин - оттам са минали едва 265 катерачи. От тях 80 са загинали, което означава, че смъртността тук е около 30%. С други думи десет пъти по-вероятно е да загинеш на Еверест, ако се отклониш от утъпканите пътеки.

Ричардс, на 37, и Мена, на 31, се надяват да проправят нов път от около 1980 метра по северозападната страна, който после да се слее със стандартния от северната страна. Те смятат на подходят към върха като използват „алпийски стил“, което означава, че няма да използват фиксирани въжета. Ще се изкачват без кислород. И Мена и Ричардс вече са изкачвали Еверест без кислород – Ричрадс през 2016, а Мена през 2013 г.

„Ако успеят“, казва Дугълд Макдоналд, редактор на American Alpine Journal, „ Това със сигурност ще бъде едно от най-значимите постижения на Еверест от много години насам.“

Галерия | Екипировката за Еверест: преди и сега

Вижте 15 снимки

От последния път, когато през 2009 г. корейски катерачи прокарват нов маршрут и други алпинисти са правили планове за нов път. През 2015 г. Рафаел Славински, Дейвид Гьотлер и Даниел Бартш заявяват намерението си да изкачат върха по маршрута, набелязан от Ричардс и Мена. Изкачването им обаче е осуетено още преди да започне, от силното земетресение поразило Непал.

„Ако поради някаква причина не проходим новия маршрут“, казва Ричардс, „ ще се радваме да повторим някой от по-малко популярните. Искаме да се катерим извън утъпканите пътеки. Еверест е невероятно място – той е много повече от популярните маршрути, боклука и мъртвите тела. Дълбоко в себе си искам хората да го разберат.“