Търсачи на съкровища

Списания Специални издания Цивилизация

Историята на откриването, създаването, присвояването, извоюването и притежанието на красиви и скъпоценни предмети е отражение на историята на човечеството.

От момента, в който за пръв път видели намигването на скъпоценен камък или блясъка на златото, човеците закопнели да притежават тези редки и скъпоценни красоти. Всички сме привлечени от прелъстителния блясък на скъпоценните камъни и благородните метали като златото, среброто, платината. Защо това е така? Не можеш да се нахраниш с диамант. Диамантът няма да те стопли. И все пак треската за ценното и рядкото е карала хората да стигат до крайности. Историята на откриването, създаването, присвояването, извоюването и притежанието на красиви и скъпоценни предмети е отражение на историята на човечествто.

съдържание:

* Златният век на пиратите
През XVII и XVIII в. морски разбойници браздели водите на Карибско море и Атлантика. Един от последните - и най-успешните - бил Черния Барт.

* Невидимата цена
Копаенето за злато и скъпоценни камъни взема висока цена от околната среда и понякога отнема човешки животи.

* Древно майсторство
Египтяни
Мочика
Скити
Моголи

* В търсене на богатства
Хората търсят потънали съкровища, откакто има кораби и корабокрушения. Днес, посредством съвременната технология, никой потънал кораб не е твърде дълбоко.

* Отново у дома
Безценни артефакти, присвоени от западни музеи и университети, се връщат в родината си.