Тръмп вади САЩ от Парижкото споразумение за климата

Околна среда

Съединените щати ще излязат от Парижкото споразумение за климата, но ще преговарят за нови условия в нова сделка за климата. Заявление в този смисъл направи президентът на САЩ Доналд Тръмп в Розовата градина на Белия дом.
Съединените щати ще излязат от Парижкото споразумение за климата
Снимка: БГНЕС
Съединените щати ще излязат от Парижкото споразумение за климата Снимка: БГНЕС

„За да изпълня своя свещен дълг и да защитя Америка и гражданите ѝ, САЩ ще излязат от Парижкото споразумение за климата”, каза той. „Излизаме, но започваме преговори и ще видим дали ще можем да сключим сделка, която да бъде честна”, добави американският лидер.

„Като загрижен за околната среда аз не мога с чиста съвест да подкрепям споразумение, което наказва Съединените щати”, заяви Тръмп. Малко по-рано Белият дом нарече Парижкото споразумение за климата „лоша сделка за американците”. Според представител на Белия дом САЩ ще излязат от споразумението, защото е „лоша сделка за американците” и защото Тръмп така изпълнява предизборните си обещания. Условията на Парижкото споразумение, както смятат в Белия дом, „са обсъдени недостатъчно от администрацията на (бившия президент Барак) Обама” и самото то е „подписано от отчаяние”.

Какво трябва да знаем относно преговорите за климата в Париж

Вижте повече

Какво трябва да знаем относно преговорите за климата в Париж

Над 130 световни лидери. Около 40 000 човека. Следващите две седмици ще бъдат решаващи за бъдещето на планетата ни.

От Белия дом отбелязват, че в споразумението се говори за „безмислени задължения на световни емитенти (на парникови газове, бел.ред.) като Китай”.

Парижкото споразумение бе прието на 12 декември 2015 година след конференция във френската столица. Сто деветдесет и пет участници във форума се разбраха да не допуснат повишаване на средната температура на планетата към 2100 година над 2 градуса по Целзий в сравнение с доиндустриалната епоха. Според учените по-голямо увеличение на температурата, предизвикано от изхвърляне в атмосферата на парникови газове в резултат на изгаряне на изкопаеми горива, може да доведе до необратими последици за екологичното състояние на Земята. /БГНЕС