Това лято ви очакват безброй незабравими приключения

Пулсът на времето

Storytel е една от най-големите стрийминг услуги за аудиокниги и е-книги с абонамент в света. В България платформата стартира през 2019 г. и вече предлага над 3 500 заглавия на български език и повече от 350 000 - на английски. Мисията на компанията е да прави света по-емпатично и креативно място, където добрите истории могат да бъдат лесно споделяни и достъпни за всеки, навсякъде и по всяко време.

Лятото и всичко прекрасно, което идва с него, е вече тук. Ура!

И след като цяла година сме мечтали за завръщането на безкрайните слънчеви часове и топлите нощи, за морето и планините, за пътешествията до чудни дестинации и за срещите с интересни непознати, ето че е време да се впуснем към цялото това щастие, което ни очаква някъде там, точно сега.

Представете си следната картина: Станали сте в 5:30 сутринта за отдавна планирания подход до Синаница. Вече сте се изкачили, а очите и съзнанието ви не могат да се наситят на всички чудеса, които ви се случиха по пътя нагоре или на наградата, която ви очаква на върха. Но ето ви тук и усещането е... само вие знаете какво усещате в момента. А връщането е не по-малко вдъхновяващо. Всяка секунда се запечатва във вашето ДНК. Ето го заслона, където ще останете през нощта и заедно с група любими хора ще си спретнете най-доброто парти под звездите на всички времена. Но преди това, открадвате няколко мига само за себе си. Избирате си чудно място с гледка, където сте вие, ширналият се простор напред и най-красивата природа на Земята. И все пак, искате някак да споделите този съкровен момент и емоциите, които преливат от вас.

Тогава си пускате аудиокнига от Storytel през вашето мобилно приложние. И не коя да е, а “Атаката на К2”, и магията се случва. Да, можете да запазвате любимите си книги офлайн и да ги слушате дори без интернет връзка.



K2 е вторият по височина връх в света, малко по-нисък от Еверест. Издигащата се на над 8 600 м планина е по-сурова от по-високата си сестра, а изкачването по нея е сред най-големите предизвикателства, пред които може да се изправи един алпинист. Полският алпинист и скиор Анджей Баргел не просто изкачва смъртоносния К2 без допълнителен кислород, но след това се спуска надолу върху ските си. Това е неговият разказа на живо, предаден за Storytel от снежните склонове на "Планината на планините".

Дължина: 41 мин.

Разказвачи: Виктор Танев, Димитър Живков

Ето това се казва да споделиш момента, докато съпреживяваш подвига на друг герой!

А може би лятото ще ви отведе в Италия? И докато попивате красотата на италианските плажове, слушате “Пътувам и ям из Италия”.

Откакто се помни, Елизабет Минкили живее, пътува и яде из Италия, а „Пътувам и ям из Италия" е нейното обяснение в любов към тази богата на аромати и усещания страна.

Всеки регион на Италия се гордее със своите традиционни специалитети, затова и всяка глава от книгата разказва уникална културна и кулинарна история. Независимо дали става дума за тортелини в Емилия-Романа, пържени калмари във Венеция, аншоа в Амалфи, говежди стек във Флоренция, събиране и консервиране на каперси в Пантелерия или лов за трюфели в Умбрия, всеки раздел включва не само любопитни факти, лични истории и практически съвети, но също така предавани от поколение на поколение рецепти.

• Къде гарантирано ще хапнете най-доброто ризото?

• Къде най-незабравимо ще задоволите апетита си за сладки изкушения?

• Къде да отседнете във Венецианската лагуна, за да избегнете туристите?

• Къде в Неапол да опитате автентична пица, при това на символична цена?

• Как се произвеждат някои от най-прословутите и качествени италиански продукти и по какво да ги разпознавате?

Освен завладяващия разказ за тайните на италианската кухня, авторката ни предлага и безценни съвети за това, къде да отседнем, кои ресторанти и скрити местенца да посетим, за да се насладим максимално на Ботуша.

Дължина 9ч. 33 мин.

Разказвач: Лидия Михова


Романтиката, която ви завладява на път през приказното Средиземноморие, е гарантирана. Но какво е животът без щипка хумор?

"Записки от един малък остров е великолепен коктейл от пътни бележки, документалистика и народопсихология, подправен с неподражаемия хумор на от Бил Брайсън. Двайсет години след като се е заселил на Острова, Брайсън решава да се върне със семейството си в Америка и прави своеобразно прощално пътуване от най-южната до най-северната част на Великобритания. По време на дългата обиколка той си припомня всички градове, градчета, планини и замъци такива, каквито ги е видял като напълно озадачен млад американец, озовал се в една страна, която се оказва за него пълна загадка.

Едновременно придирчив и възторжен, хаплив и остроумен, Брайсън е и неизчерпаем източник на любопитна информация, поднесена по забележително забавен начин.

Дължина: 15 ч. 27 мин.

Разказвач: Сава Пиперов

Какво се иска от нас, за да се подготвим за лятото? Само да настроим духа си на честотите на авантюризма.

Семейството на Маги и Цветин, по-известни като Вълшебния Керван, със сигурност могат да ни покажат как точно става това. Те представят първата си книга “Палецът на свободата”, която разказва за тяхната експедиция на автостоп през цяла Азия. Двамата пътешественици прекосяват 30 държави за четири години, като изминават 100 000 километра на автостоп и преплават Тихия океан с яхта. Да, отново на стоп.

В „Палецът на свободата“ Духът на приключенията ви кани да поемете на едно сурово, преоткриващо света пътешествие от Европа към Индия по сухоземни, отдавна забравени пътища.

Това е книга, която ви кара да пресъхнете от жажда в иранските пустини, да настръхнете от ужас в сепаратистките региони на южен Пакистан, докато ви ескортира военна полиция, да онемеете пред извънземната красота на Каракорум, докато стопирате по най-страшния планински път на земята, да се изгубите сред тантрични будистки манастири в Хималаите и да преоткриете дълбините на мистична Индия.

Как двама пътешественици се спасяват в едни от най-опасните терористични зони на земята? Какво научава човек след осем месеца без покрив на главата, докато пътува на автостоп през Азия? Как културата на Близкия Изток и Индия могат да променят вътрешния ви свят необратимо? Какво е да живееш в храмове и сред мистици, да спиш до тигри и слонове в джунглата и да вървиш два месеца без GPS на 4000 метра надморска височина? Всички тези отговори ще получите от Вълшебния Керван, докато странствате с тях в търсене на едно по-дълбоко разбиране на религията, културата и историята на Индийския субконтинент.

Дължина: 12ч. 42 мин.

Разказвач: Мариана Векилска

Свят на безкрайни възможности

Storytel е истински свят на безкрайни възможности. Платформата предлага огромна колекция от вдъхновяващи заглавия, разпределени в 18 категории, които можем да сортираме по автор, заглавие, език и формат – аудио или електронна книга. А историите изчитат любими български артисти – актьори и певци, чиито чудесни гласове обогатяват личното ни преживяване, докато ни водят през култури и опит от цял свят.

Ето това се казва презареждане. Щастливо лято!