Това е най-голямото здравословно предизвикателство за жените на 40 години

Наука • •

Лекарите казват, че това е моментът да обърнете внимание на кръвното налягане, холестерола, теглото и физическата си активност, както и да се възползвате от стратегиите за предотвратяване на болести.

За почти всички жени 40-те години ще бъдат последното десетилетие от техния менструален живот, факт, който може да има дълбоки последици за рисковете за здравето, с които ще се сблъскат през следващите десетилетия.

40-те години също са времето, когато рисковете от сърдечно-съдови и ракови заболявания започват да нарастват, така че е решаваща годишнина да направите равносметка на текущото си здравословно състояние и да се погрижите да го подобрите, когато е възможно, казва Стейси Розен, кардиолог в Northwell Health в Ню Йорк..;

„Това е важен момент за оптимизиране на кръвното налягане, холестерола, теглото, физическата активност, тъй като много от това става по-трудно и още повече е заложено на карта, след като преминете през менопаузата“, казва Розен. „40-те години са десетилетието на вашите възможности за превенция.“

Коронарната болест на сърцето е водещата причина за смърт при жените и осем от 10 жени на възраст между 40 и 60 години имат поне един рисков фактор за сърдечно заболяване. Старите начини за намаляване на риска остават здравословна диета и редовна физическа активност, в идеалния случай поне 150 минути седмично умерена до интензивна аеробна активност и два дни укрепващи упражнения.

Упражненията и здравословното хранене също са начини за намаляване на риска от рак, риск, който започва да нараства при жените на 40 години. Бъдете готови да добавите два нови скрининга за рак към вашето рутинно поддържане на здравето през това десетилетие.

Започват прегледите за рак на гърдата и дебелото черво

Рискът от рак започва постепенно да нараства през 40-те години, така че жените трябва да продължат своите ежегодни прегледи за рак на шийката на матката, както и да започнат да се преглеждат за други видове рак. Превантивната работна група на САЩ (USPSTF), независима и безпристрастна група, която преглежда всички доказателства относно здравните прегледи, препоръчва на жените да започнат да се изследват за два от най-големите ракови убийци на жените: колоректален рак и рак на гърдата.

Работната група започна да препоръчва през 2021 г. жените със среден риск да преминат първия си скрининг за колоректален рак на 45-годишна възраст. В идеалния случай това трябва да бъде колоноскопия – златният стандарт за превенция на рак на дебелото черво, който трябва да се повтаря през 10 години.

Повечето хора знаят основите на здравословния живот: яжте и спете добре, спортувайте, правете годишните прегледи и вземете препоръчителните ваксинации. Но придържането към това плюс прегледи за рак и други заболявания може да бъде обезсърчително. „Здравето“ също варира за жените в различните етапи от живота им.

„Вероятно 90% от смъртните случаи от колоректален рак могат да бъдат предотвратени, ако можехме да ги хванем навреме и да се подложим на висококачествена колоноскопия“, казва Раджив Джейн, гастроентеролог в Texas Digestive Consultants в Далас. Това е така, защото колоноскопиите не просто търсят рак; те също така откриват и премахват полипи, които могат да прераснат в рак.

Има и други възможности за скрининг на колоректален рак, включително тест на изпражнения всяка година, ДНК тест на изпражнения (Cologuard) на всеки една до три години (въпреки че те имат по-висок процент фалшиви положителни резултати) и други видове образни тестове на всеки пет години.

Те може да изглеждат за предпочитане, тъй като са неинвазивни, а колоноскопията е инвазивна и изисква подготовка за процедурата. Но Джейн казва на пациентите си да сравнят подготовката на червата с химиотерапия и операция при развитие на колоректален рак. Неинвазивните тестове могат да диагностицират само съществуващ рак, докато колоноскопията може както да го диагностицира, така и да го предотврати. „Ако искате да предотвратите рак, това е висококачествена колоноскопия с отстраняване на полипи“, казва Джейн.

Препоръките за това кога жените трябва да си направят първата мамография и колко често след това, са се променяли многократно през годините. Най-голямата причина за това е, че препоръките се променят с натрупването на повече доказателства, за да се даде по-ясна картина на баланса на ползите и вредите от скрининга.

Сега USPSTF препоръчва на жените да направят първата си мамография на 40-годишна възраст и да бъдат преглеждани на всеки две години след това.

Джоан Елмор, лекар по вътрешни болести в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, която е специализирана в изучаването на скрининги за рак, казва, че е важно да се разбере, че скринингите за рак имат не само ползи, но и вреди. Освен дискомфорта от самата процедура, тези вреди включват риск от фалшиви положителни резултати, „когато тестът може да каже, че имате рак, когато всъщност нямате, но това води до каскада от много допълнителни тестове“, казва Елмор.

Това не бива да разубеждава жените да се подлагат на скрининг, но предполага, че е важно жените със среден риск да не търсят повече скрининг, отколкото им е необходимо, и да са наясно, че фалшивите положителни резултати са често срещани.

Един от начините да се намали вероятността от фалшиви положителни резултати е да се направи 3D томосинтезна мамография, ако имате възможност, защото изследването предоставя много повече информация, казва Елмор.

Сексуално и репродуктивно здраве

Въпреки че много жени продължават да имат бременност и раждане през 40-те си години, повечето приключват с ражданията след 30-те си години. Ако сте успели да запазите един и същ акушер-гинеколог през цялото това време, надяваме се, че сте изградили стабилна връзка пациент-лекар с тях. Това означава, че можете да ги помолите да ви помогнат да оптимизирате здравето си като цяло и да се подготвите за това, което идва с перименопаузата, периодът от време, водещ до менопаузата, през който тялото ви постепенно започва да произвежда по-малко естроген и започвате да имате по-малко менструации.

Надяваме се, че те също така редовно ви проверяват за депресия, тревожност, прекомерен стрес и насилие от страна на интимен партньор.

Метаболитно и съдово здраве

40-те години също са време да прецените дали сте имали някакви неблагоприятни резултати от бременността, като гестационен диабет, прееклампсия или хипертонични нарушения на бременността, преждевременно раждане, свързани с бременността разстройства на настроението (като следродилна депресия) или повтарящи се загуби на плода. Всички те могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания, така че трябва да сте по-бдителни за кръвното си налягане, кръвната захар и холестерола.

Вашето кръвно налягане трябва да се тества поне на всеки две години, ако остане под 120/80, но това се увеличава до годишни прегледи, ако развиете високо кръвно налягане. По същия начин, проверките на холестерола трябва да се извършват едва на всеки пет години, освен ако числата не са над нормалните, в който случай ще се нуждаете от по-чести скринингови изследвания. Скринингът за диабет трябва да започне от 30-те ви години и да продължи.

Някои жени на 40 години могат да развият проблеми с щитовидната жлеза, понякога разкрити от бременността, казва Джил Рабин, акушер-гинеколог в Northwell Health в Ню Йорк. Въпреки че не се препоръчва официално от никакви агенции, Рабин казва, че е разумно да се помисли за получаване на базови лабораторни резултати, за да се установят нивата на TSH и свободен T4. Тези хормони помагат за регулирането на метаболизма и други телесни функции и техните нива могат да бъдат индикатор за това колко добре функционира щитовидната жлеза.

Ако развиете симптоми на свръхактивна или недостатъчна функция на щитовидната жлеза, говорете с Вашия лекар дали е подходящо да направите лабораторни изследвания на щитовидната жлеза или да получите направление за ендокринолог. Симптомите на свръхактивна щитовидна жлеза или хипертиреоидизъм включват необяснима загуба на тегло, ускорен сърдечен ритъм, прекомерно изпотяване или непоносимост към топлина, подуване на шията, треперещи ръце, мускулна слабост, проблеми със съня и нервност или раздразнителност. Хипотиреоидизмът, недостатъчна функция на щитовидната жлеза, включва симптоми като умора, наддаване на тегло, непоносимост към студ, болки в ставите или мускулите, суха кожа, изтъняла коса, симптоми на депресия и забавен сърдечен ритъм.

Всеки трябва да си направи основен очен преглед на 40-годишна възраст и след това да го повтори въз основа на това, което разкрива, семейната му история и симптомите, които има.

Продължавайте да почиствате зъбите си два пъти годишно или евентуално по-често, ако сте небрежни към здравето на устната кухина (като например, ако не използвате редовно конец за зъби).

Много жени ще започнат да забелязват промени в кожата си през 40-те си години, включително, че започват да развиват фини и динамични бръчки, тези, които са резултат от повтарящи се изражения на лицето, казва Ейприл Армстронг, дерматолог от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

„40-те години са време, когато ще започнете да забелязвате видим спад в еластичността и влажността на кожата си, така че ще забележите, че кожата е по-суха и започва да става малко по-тънка“, казва Армстронг.

„Няма универсална препоръка за всеки да си направи скрининг за рак на кожата на 40 години“, казва Армстронг, но тя съветва да бъдат бдителни тези, които имат рискови фактори за рак на кожата, като например анамнеза за продължително излагане на слънце или използване на солариум, или тези, които имат фамилна анамнеза за меланом или немеланомен рак на кожата. Тя насърчава жените да се самопреглеждат, следвайки правилото ABCDE, за да търсят подозрителни бенки или промени в цвета им.

Армстронг също така препоръчва на жените да включат ретинол или, в идеалния случай, ретиноид в своята рутинна грижа за кожата през 40-те си години, за да притъпят ефектите от увреждането на кожата от слънцето. Но както винаги, най-важната част от грижата за кожата е защитата от слънцето, включително редовното използване на слънцезащитни продукти. Дори ако вашата основа за грим съдържа слънцезащитен крем, те често съдържат филтри, които пропускат лъчите, така че Армстронг препоръчва да поставите обикновен слънцезащитен крем отдолу и след това да нанесете грим върху него.

Ваксини

И накрая, важно е да не пренебрегвате възможността да избегнете инфекциозни заболявания, които могат да бъдат предотвратени чрез навременна имунизация. Продължете да получавате годишните ваксини срещу грип и COVID-19, за да намалите риска от усложнения и хоспитализация от тези заболявания. Тези ваксини са особено важни за тези с определени рискови фактори, като затлъстяване или високо кръвно налягане, но дори хора на средна възраст без съществуващи здравословни проблеми могат да се окажат хоспитализирани поради грип или Covid инфекции.

40-те са и последната възможност за жените да получат ваксина срещу човешкия папиломен вирус (HPV), за да намалят риска от инфекции от деветте щама на HPV, които причиняват почти всички видове рак на маточната шийка и много видове рак на вулвата, вагината, ануса и устната кухина. Процентът на рак на шийката на матката нараства при жени на възраст 30-44 години - жените могат да получат HPV ваксина до 45-годишна възраст.