Топлите зими и горещите лета ще станат нещо обичайно до 2025 г.

Околна среда Наука

Климатолози са установили, че необичайно топлите зими и изключително горещите лета ще се превърнат в нещо обичайно до 2025 г., ако изпускането на парникови газове не бъде намалено.
© Снимка: БГНЕС

Ако пък бъдат спазени всички ангажименти за опазване на климата, този процес ще бъде забавен до 2040 г.

Това се казва в статия на канадски учени, публикувана в изданието Bulletin of the American Meteorological Society.

„Осъществяването на този сценарий означава, че рекордно горещото лято от 2013 г. в Австралия, когато температурите достигаха до 50 градуса по Целзий, а пожари бушуваха в планините през октомври и имаше много негативни последствия за здравето на хората, ще бъде прототип на типичното австралийско лято в 2035 г.“, заяви София Люис от Националния университет на Австралия в Канбера. Според нея и колегите й установяването на новия климатичен режим, наподобяващ на настоящата рекордно гореща година, е неизбежно, дори и човечеството напълно да прекрати отделянето на парникови газове и да изпълни всички поети ангажименти за опазване на околната среда.

Австралийските учени са изследвали в своята статия не толкова кога промените в климата ще настъпят или скоростта, с която ще се развият, а по-скоро кога ефектите от тях ще станат осезаеми и кога сегашните „аномалии“ ще се превърнат в норма. Водейки се от тази идея, учените са анализирали климатичните промени в световен и в национален мащаб през следващите няколко десетки години, използвайки като глобален ориентир миналото рекордно горещо лято, а като локален за Австралия – лятото на 2013 г.

Взимайки предвид както постоянните, така и „случайните“ климатични фактори – като изригване на вулкани и други, учените са установили, че лятото на 2015 г. ще бъде нещо обичайно до 2040 г. при почти всички варианти за развой на събитията на планетата.

Ако не бъдат предприемани никакви мерки, още в началото на 20-те години на този век промяната ще стане факт. Ако пък бъдат изпълнени всички ангажименти от Парижкото споразумение за климата, промените ще бъдат отложени с около десет години.

Настъпването на климатичните изменения няма да бъде усетено по едно и също време навсякъде по света. Първи ще бъдат засегнати Австралия и Антарктика. Без никакъв контрол върху парниковите газове до 2100 г. 98% от планетата ще бъде подложена на жеги. При максимално съкращение на емисиите парникови газове този процент ще бъде 72%. /РИА-Новости