Топлинни вълни по седем. Или бъдещето на децата, без промяна в политиките

Природа

Дете, родено днес, ще стане свидетел на много по-екстремни климатични условия през живота си, породени от изменението на климата, отколкото човек, роден през 60-те години на XX век.

© Илюстрация: IStock

Два пъти повече горски пожари, три пъти повече наводнения и унищожени реколти, и седем пъти повече топлинни вълни ще се случат през живота му, в случай че правителствата по света продължават да поддържат настоящите си стратегии за намаляване на парниковите газове сочат резултатите от проучване на международен екип от учени, публикувано в Science.

Днес хората под 40-годишна възраст живеят „безпрецедентен живот“ по отношение на суши, горещи вълни, наводнения и неуспехи в реколтата, казва водещият автор на доклада Уим Тиери от Брюкселския свободен университет (Université Libre de Bruxelles), Белгия. Резултатите показват сериозна заплаха за безопасността на младите поколения, както и необходимост от драстично намаляване на емисиите.

Според прогнозата младите поколения в страни с ниски средни доходи биха били по-засегнати от тези в по-богати страни. Децата, родени в Африка, на юг от Сахара, между 2016 и 2020 г., ще изпитат пет до шест пъти по-екстремно време. Но Европа също ще бъде засегната: тук се предвиждат около четири пъти по-екстремни метеорологични явления през живота на днешните малки деца.

„Добрата новина е, че всъщност можем да свалим голяма част от климатичната тежест от плещите на децата си, ако ограничим затоплянето до 1,5 °C, като елиминираме използването на изкопаеми горива“, каза съавторката Катя Фрилер от Потсдамския институт за изследване на въздействието върху климата. В световен мащаб, това би могло да означава 24 % по-малко екстремни метеорологични явления за младото поколение, а за Европа 28 % по-малко, в случай че държавите актуализират ангажиментите си за намаляване на емисиите.

Бизнесът към лидерите в ООН: "Защитете природата!"

Вижте повече

Бизнесът към лидерите в ООН: "Защитете природата!"

"Спрете унищожаването на природата или рискувате мъртва планета“, предупреждава бизнесът.