Топ 10 града за велосипедисти

Цивилизация

Открийте най-добрите градове в света, които да разгледате на две гуми
ОТ BLAKE SNOW, National Geographic
ОТ BLAKE SNOW, National Geographic

Галерия | Топ 10 града за велосипедисти

Вижте 5 снимки

За разлика от другите видове транспорт, колоезденето ви позволява да видите, помиришете, чуете и усетите даден град по уникален начин. Ето и най-добрите дестинации за велосипедисти в света.

Галерия | Как колелата преобразиха света

Вижте 8 снимки

АМСТЕРДАМ

По отношение на градско колоездене, нито едно друго място не се доближава до идеалните условия на Амстердам. В продължение на десетилетия той е най-добрия модел за град „обичащ велосипедите“ по целия свят. Амстердам е равен, архитектурно атрактивен и с многобройни паркинги за велосипеди.

КОПЕНХАГЕН

Подобно на Холандия, Скандинавия е известна с отличните си условия за колоездене. До 2016 г. в Копенхаген велосипедите превъзхождат колите, а повече от 62% от жителите му ходят на работа с колело. За да гарантират безопасност, спокойствие и иновации са създадени велоалеи за ускорен трафик и мостове само за велосипедисти.

Тайната на една от най-щастливите страни в света

Вижте повече

Тайната на една от най-щастливите страни в света

Дания предефинира смисъла на спокойствието, уюта и насладата на мига.

БЕРЛИН

Столицата на Германия може да не е толкова известна колкото по-горе изброените по отношение на колоезденето, но е също толкова добра. С над 800 км велоалеи (колкото в Амстердам), има много какво да се види в този зашеметяващ исторически град. Като бонус няма стръмни улици, които да ви откъснат от архитектурните забележителности.

МОНРЕАЛ

Вторият по големина град на Канада е един от най-европейските градове в Северна Америка, с френска архитектура и език. С над 1 600 км велоалеи и 5 000 велосипеда, отдавани под наем, е лесно да обиколите тази прекрасна дестинация. Заслужава си да се полюбувате на впечатляващите „природни картини“, карайки колело по велоалеята покрай канал Lachine.

ТОКИО

Подобно на Америка, Азия не е известна като особено „приятелски“ континент за велосипедистите. Но в най-големия град в света пречки за колоездачите няма. В допълнение към внушителния брой велоалеи, Токио дори разполага с такива и на тротоарите. Всичко е организирано, хиперчисто и приветливо.

БУЕНОС АЙРЕС

Благодарение на скорошните подобрения, столицата на Аржентина (и най-посещаваният град в Южна Америка) бързо се сдоби с почти 320 км велоалеи. Въпреки огромния си размер в Буенос Айрес ще се чувствате по-скоро като в Бостън, отколкото като в Ню Йорк. Този пристанищен град предлага безплатно вземане на велосипеди, а улиците с палми по тях са чудесни за любителите на този спорт.

Галерия | Аржентина – танго, футбол и малбек (II част)

Вижте 27 снимки

ЛЮБЛЯНА

Столицата на Словения е равна, компактна и богата на архитектурни забележителности. Това е и един от най-добрите градове, в който можете да карате велосипед. Не само предлага повече от 240 км велоалеи, очарователен център без автомобили, но и има повече от 20 станции за велосипеди под наем, като първите 30 минути са безплатни.

САН ФРАНЦИСКО

Въпреки че Портланд и Сиатъл са известни като отлични градове за велосипедисти, не могат да се сравняват със Сан Франциско по отношение на гледки, история, култура и трудни (но заслужаващи си усилието) хълмове. През последното десетилетие градът е инвестирал повече от 100 милиона долара във велоалеи. И ако до 2010 г. нямаше нито една такава, то днес те са над 320 км. А приятните през цялата година температури и великолепните гледки се оказват перфектно място за „любителите на две гуми“.

Галерия | Под Париж

Вижте 13 снимки

ПАРИЖ

Въпреки че и Бордо, и Страсбург са с малко по-добри велоалеи от Париж, не бива да пренебрегваме „града на любовта“. Известен най-вече като забележителен пешеходен град, парижката инфраструктура го прави еднакво завладяващ и за велосипедистите. А когато си на две гуми, можеш да разгледаш много повече забележителности.

РИО ДЕ ЖАНЕЙРО

Благодарение на спиращите дъха гледки, Рио де Жанейро е един от най-красивите градове на планетата. А с повече от 440 км добре поддържани велоалеи, 400 станции за отдаване под наем и над 4000 велосипеда за малко повече от долар на ден, той се превръща в „оазиса за велосипедистите“.

Все повече градове префасонират централните улици в полза на велосипедистите

Вижте повече

Все повече градове префасонират централните улици в полза на велосипедистите

Търсенето на е-колела драстично е нараснало