Тигрите в Непал са се увеличили почти три пъти - но на каква цена?

Природа Цивилизация • •

Сега в страната има 355 тигъра, но критиците казват, че фокусът върху опазването на вида е изложил на риск хората, живеещи близо до тях.

Непал се превърна в световен лидер в опазването на тигрите. Страната обяви, че на нейна територия има 355 от застрашените котки, което е почти три пъти повече спрямо числеността на популацията от 2009 г., когато тя наброява 121 индивида.

На Световната среща за спасяването на тигрите в Санкт Петербург през 2010 г., всички 13 държави, в които има тигри в дивата природа, дават обещание да удвоят числеността им. От тях само Непал постига тази цел.

Успехите на страната до голяма степен са резултат от „силната подкрепа на правителството“ за опазването на тигрите и прилагането на стриктни политики срещу бракониерството, казва Абишек Харихар, заместник-директор на програмата за тигрите в Организацията за опазване на дивите котки “Пантера” (Panthera).

В началото на XX век повече от 100 000 тигри бродят по планетата, но загубата на местообитание унищожава повече от 90 % от техния ареал, според “Пантера”. Ловът на трофеи и бракониерството с цел добив на техните кожи и кости, използвани в Китай и други азиатски страни за производство на различни продукти (включително „вино“ от тигрова кост - традиционна напитка, която трябва да даде на пиещия силата на животното) също допринасят за значителния спад на популациите на тигри. Днес Камбоджа, Лаос, Виетнам и Южен Китай вече нямат тигри в дивата природа.

В Непал наказанието за бракониерство на тигър е 15 години затвор и глоба от 10 000 долара, казва Харихар.

От 70-те години на миналия век страната създава пет национални парка, където живеят повечето тигри. Те са силно охранявани от служители на парка и армейски части. Защитата на тигрите помага и на други застрашени животни, като носорози, слонове, панголини (люспеници) и др.

„Разбира се, Непал се доближи много повече до [целите си за тигрите], отколкото други страни“, казва Харихар, въпреки че Индия, Бутан и Тайланд също отбелязват успехи през последните години.

Съобщението за тигрите в Непал идва, след като Международният съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN) обяви през юли, че броят на тигрите в световен мащаб е „стабилен или нараства“. Последните данни показват, че има между 3 726 и 5 578 диви тигри, което е 40-процентно увеличение спрямо 2015 г. Но голяма част от това увеличение се дължи на подобрените практики за наблюдение, а не на увеличаване на броя на застрашените животни, отбелязва IUCN.

И все пак, успехът на тигрите в Непал е факт, но той има своята цена. Според критиците на програмата фокусът върху увеличаването на тигрите е в противоречие с безопасността на общността. През последните години нападенията на тигри над хора, живеещи около местообитанията им, се увеличават, както и нападенията върху добитъка, което застрашава поминъка на населението. Правителствените агенции и природозащитниците „не са помислили достатъчно за това как да запазят в безопасност хората от тези общности“, казва Кумар Паудел, директор на Greenhood Nepal, природозащитна организация, базирана в Катманду.

„Развълнуван съм да видя броя на тигрите“, казва той, „но цената на това опазване е наистина тъжна.“

Нападенията на тигрите се увеличават

Между юли 2021 г. и юли 2022 г. тигри убиват 16 души в Национален парк “Читуан”, който е основното местообитание на голямата котка, според Бабу Рам Ламичейн, биолог от Националния тръст за опазване на природата и природните ресурси в Непал, докато за предходните пет години се случват общо 10 нападения, не всички от които имат фатален изход, казва той.

Този юни тигър напада и ранява 41-годишна жена в квартал “Бардия”, близо до една от най-големите зони на местообитание на тигри, докато тя събира дърва за огрев. Инцидентът, според The Kathmandu Post, разгневява общността. Хората блокират главния път, настоявайки за по-добра защита от дивата природа. За да разпръснат протестиращите, силите на реда използват сълзотворен газ и откриват огън, което води до множество ранени и отнема един човешки живот.

Екипът на Ламичейн открива, че тигрите, които нападат или убиват хора, обикновено са в недобро физическо състояние или са останали без територия – това са стресирани животни, които търсят лесна плячка. Увеличената численост на тигрите, казва биологът, принуждава някои котки да търсят територия в покрайнините, където е по-вероятно да срещнат хора.

По-доброто наблюдение на тези животни и навременният контрол, като евтаназирането на опасен тигър, може да помогне за намаляване на атаките, казва той, добавяйки, че преместването на котки, които преди са нападали хора, не е добро решение, защото те могат да навредят на хората, живеещи на другото място.

Повечето хора, които живеят около парковете, все още зависят от гората за ежедневните си нужди, като например дърва за гориво, казва Канчан Тапа, ръководител на програмите за дивата природа към Световния фонд за дивата природа-Непал. Така че правителството и природозащитните организации трябва да се съсредоточат върху предоставянето на алтернативни възможности за препитание на тези хора, казва той.

С публикуването на новия отчет за дивите популации по света, IUCN призовава страните да продължават да разширяват и свързват защитени територии и отправя призив за по-тясно сътрудничество с общностите, живеещи в и около местообитанията на тигрите.

„Основният проблем е взаимодействието човек-тигър“, казва Паудел, добавяйки, че правителствата трябва „да помислят за социалната цена на опазването и как можем наистина всички да споделим това“.

Националното географско дружество подкрепя Wildlife Watch, нашият проект за разследващи репортажи, фокусиран върху престъпленията и експлоатацията на дивата природа. Прочетете още подобни истории тук и изпратете съвети, отзиви и идеи за истории на NGP.WildlifeWatch@natgeo.com. Научете за нестопанската мисия на Националното географско дружество на natgeo.com/impact.