Тези хищници са природният контрол на вредителите

Природа • •

Разнообразни създания като черни мечки и кукувици осигуряват естествено и екологично решение за контрол на нежеланите насекоми.

Жълти оси е общото наименование на няколко вида от родовете Vespula и Dolichovespula, които се срещат в голяма част от света. През лятото тези агресив...

Жълти оси е общото наименование на няколко вида от родовете Vespula и Dolichovespula, които се срещат в голяма част от света. През лятото тези агресивни насекоми се събират около източници на човешка храна, което представлява риск за хората, които са алергични към ужилването им.

© Майкъл Дърам / NATURE PICTURE LIBRARY

Много преди химикалите и спрейовете, свещите с цитронела и DEET, природата е осигурила хищници за всички същества, които хората намират за досадни. Прилепите преяждат с хапещи мухи (Tabanidae), жабите пируват с комари, а лястовиците поглъщат оси.

Всъщност жабите могат да изядат толкова много комари, че едно проучване от 2022 г. проследи скок в случаите на малария при хора, свързан със спад на земноводни в части от Централна Америка. Други проучвания показват, че някои прилепи могат да изядат до хиляда комара за час.

Защо прилепите са истинските супергерои в животинското царство?

Вижте повече

Защо прилепите са истинските супергерои в животинското царство?

Повече от 1400 вида прилепи населяват целия свят, с изключение на Антарктида и няколко отдалечени острова. Какво прави тези летящи бозайници толкова успешни?

„Повечето видове се контролират много добре... от естествени врагове“, казва Дъглас Талами, професор по селско стопанство в Университета на Делауеър.

Докато тези добре познати видове за борба с вредителите получават много внимание, много други животни също прекарват дните или нощите си в търсене и хапване на насекоми през лятото, като в някои случаи развиват специализирани умения, за да ловуват плячката си. Ето някои от най-интригуващите сред тях.

Черните мечки ловуват ларви

Мечо Пух може и да е обича меда, но когато истинските мечки ровичкат в пчелните кошери, целта им е много по-малко лепкавата, сладка захар, отколкото белите, сочни личинки.

Черна мечка и нейните малки драскат дънер, вероятно пълен с личинки, в Националния резерват за диви животни във Флорида.

Черна мечка и нейните малки драскат дънер, вероятно пълен с личинки, в Националния резерват за диви животни във Флорида.

© Карлтън Уорд / NATIONAL GEOGRAPHIC IMAGE COLLECTION

Докато опортюнистично настроените американски черни мечки се хранят с почти всичко - от човешки боклук през слънчогледови насаждения до еленчета, понякога те се специализират в храненето с насекоми, включително агресивни видове оси.

Комарите поглъщат комари

Някои комари, като Toxorhynchites rutilus septentrionalis, разпространен в югоизточната част на САЩ, се прехранват като ядат други комари. Ларвите на T. septentrionalis, които живеят на места със застояла вода, като хралупи на дървета, поглъщат други по-малки ларви на комари, включително видове, които разпространяват човешки болести. В лабораторията една ларва на комар T. septentrionalis убива между 20 и 50 други ларви на комари на ден.

Мъжки комар Toxorhynchites rutilus отпочива върху цъфтящо растение, известно като "черноока Сюзан" (Rudbeckia hirta) в Оклахома. Ларвите на...

Мъжки комар Toxorhynchites rutilus отпочива върху цъфтящо растение, известно като "черноока Сюзан" (Rudbeckia hirta) в Оклахома. Ларвите на този вид ловуват други ларви на комари.

© Брайън Рейнолдс / ALAMY

Интересното е, че тези ларви убиват жертвите си, но не ги изяждат, според документ от 2022 г.

Кукувиците обожават гъсениците

За много видове птици нищо не може да се сравни с вкусна порция от хиляди гъсеници – освен ако тези гъсеници не са покрити с бодливи косми, които могат да раздразнят вътрешностите им. Но не и жълтоклюната кукувица от Северна Америка.

Тази сравнително голяма птица с впечатляващ жълт клюн може да се справи с преяждането с космати гъсеници, тъй като е развила специален начин да прочиства хранопровода и стомаха си, след което започва отначало.

Докато видове гъсеници като Malacosoma americanum и Hyphantria cunea са местни за Северна Америка, техният брой периодично нараства, предоставяйки на жълтоклюните кукувици пиршество в невъобразими размери, като някои изследвания показват, че те могат да изядат до сто гъсеници на едно хранене.

Тритоните поддържат постоянна диета - от комари

Ако някога видите яркочервен източен тритон да тича по пътека в източната част на САЩ, прошепнете думи на благодарност. (В България можете да направите същото, когато видите дъждовник, Salamandra salamandra.)

Яркочервен източен тритон (Notophthalmus viridescens viridescens) имат токсини, които ги правят отровни за хищниците.

Яркочервен източен тритон (Notophthalmus viridescens viridescens) имат токсини, които ги правят отровни за хищниците.

© Джон Канкалози / NATURE PICTURE LIBRARY

Саламандрите ядат комари, пренасящи болести, на всеки етап от живота си, от ларви през млади екземпляри до възрастни.

Джей Джей Аподака, изпълнителен директор на Amphibian and Reptile Conservancy, не може да каже точно колко ларви на комари може да изяде един източен тритон на ден, но съществата имат ненаситен апетит и съществуват в достатъчно големи количества, за да „окажат въздействие“ върху популациите на комарите.

Алената пиранга харесва оси и пчели

Алената пиранга, представител на семейството врабчоподобни птици Тангарови (Thraupidae), може и е красива с ярко червеното си тяло, но това вероятно не е утеха за осите, които тангаровите ловят във въздуха, отнасят ги до някое дърво и ги поглъщат на някой клон.

Алената пиранга не се страхува от жилещи насекоми и често напада гнездата на оси.

Алената пиранга не се страхува от жилещи насекоми и често напада гнездата на оси.

© Дейвид Уелинг/ MINDEN PICTURES

Тези птици, които живеят в южната част на САЩ и мигрират всяка година в Южна Америка, се хранят предимно с насекоми. Но за разлика от повечето други птици, алената пиранга е специализирана в преследването на пчели и оси.

Те също така нахлуват в гнездата на оси, за да се хранят с ларвите им, които са пълни с протеини.

Увредени екосистеми

Докато естественият контрол на вредителите е разнообразен, Талами казва, че „тежката ръка на хората е объркала това разнообразие“.

В много случаи въздействията, причинени от човека, като загуба на местообитания, изменение на климата и замърсяване, могат да навредят на естествените хищници, като птици и други същества.

„Не можем да живеем на тази планета, като се отървем от насекомите“, казва Талами. „Те са малките неща, които управляват света. Но как да контролираме нещата, които сме объркали, е нещо, върху което можем да се фокусираме.“