Тези паяци „катапултират“, за да не бъдат изядени след чифтосване

Природа Наука • •

При един вид паяк, мъжкият бяга от женската канибал, като се изстрелва във въздуха – поведение, което не е наблюдавано досега.

Мъжки Philoponella prominens (отгоре) се чифтосва с женска в лабораторен експеримент.

Мъжки Philoponella prominens (отгоре) се чифтосва с женска в лабораторен експеримент.

© Шичанг Джанг

Поради високия риск да бъдат изядени от женските, мъжките са развили хитра стратегия за бягство: след чифтосване бързо се изстрелват във въздуха.

Шичанг Джанг, еколог от Университета “Хубей” в Ухан, Китай, наблюдава феномена при представител на вида Philoponella prominens. Това е първият известен пример за мъжки паяци, които катапултират, за да избягат от сексуалния канибализъм. Джанг наблюдава изненадващото поведението в лаборатория.

„Супер бързото движение обикновено се използва от животните, за да избягат от хищници или да хващат плячка, но не и за да се противопоставят на сексуален партньор“, казва той.

В проучването на Джанг и колегите му, публикувано в Current Biology, всички мъжки паяци, които се отдалечават от женските след чифтосване, оцеляват. Високоскоростните камери разкриват, че мъжките от този вид, всеки с размерите на буква от компютърна клавиатура, правят средно 175 движения в секунда при маневрата за бягство.

От градината до лабораторията

В света съществуват около 290 вида паяци тъкачи на кълба. В Китай P. prominens е често срещан обитател на градини, полета и гори, който образува колонии от 300 или повече паяка. Учените описват “жилищата им” като „комплекс от апартаменти, където всеки паяк има своя собствена малка кълбовидна мрежа, която е свързана с другите чрез своеобразно копринено скеле“.

Женските P. prominens, както женските на много други видове паяци, ще се опитат да изядат своите сексуални партньори след чифтосване, вероятно защото мъжките са по-малки и по-лесни за улавяне от друга плячка. Така че, при чифтосване мъжкият подхожда много внимателно към женската. Той използва набор от придатъци, наречени педипалпи, за да достави спермата си в гениталния отвор на женската, след което бързо отскача.

За да наблюдават това катапултиране отблизо, Джанг и колегите му събират паяци от близката градина и ги отнасят в лабораторията. След това екипът отделя двойки в паяжина и проследява как взаимодействат. Учените утоляват глада на женските с плодови мухи, така че стържещите им кореми да не влияе на начина, по който се отнася към мъжките.

Експериментът е проведен със 180 двойки паяци, като са записани 155 успешни чифтосвания. В 152 от тях, след като мъжкият извърши осеменяването, успява да се измъкне от опасната ситуация и да оцелее. При останалите три случая, мъжките не успяват да катапултират навреме – те са заловени, убити и погълнати от женската.

Тайната на катапултирането

Преглеждайки кадрите, заснети с високоскоростните камери, екипът „открива тайната на катапултирането“, казва Джанг.

Ключът е в метатарзалната става на предните крака на паяците. По време на чифтосване тези крака са сгънати срещу женската. След като приключат, мъжките притискат мускул в цефалоторакса (предната част на тялото), който изтласква хемолимфа (паякова версия на кръвта) в предните му крака, изтласквайки ги от женската.

Също така, мъжките произвеждат нещо като драглайн (въжен греблов багер) от парче коприна, с чиято помощ се приземяват в паяжината си на достатъчно голямо разстояние от женската. Този драглайн е допълнителна застраховка, “в случай че женските са агресивни и внезапно се появят, за да ги убият“, казва Джанг.

Още странни стратегии за спасение от женските

В цялото царство на паяците мъжките прилагат различни "странни" стратегии, за да не бъдат изядени. Някои омотават женските с коприна, преди да ги осеменят, или им поднасят подарък, увит в коприна, вероятно за отвличане на вниманието.

Други мъжки обаче могат да направят най-голямата жертва в името на това да предадат гените си. Ако мъжкият успее да се чифтосва и остане, за да се превърне в храна, женската може да се засити достатъчно, за да не търси други мъжки и да роди наследници на своя погълнат партньор.

Във всеки случай, новото изследване е поредният чудесен пример за безкрайните възможности за научни открития, които паяците могат да предоставят на наблюдателни, любопитни и отдадени учени.