Тези мравки извършват животоспасяващи ампутации една на друга

Природа Наука • •

Подобно на медиците на бойното поле, флоридска мравка дърводелец е първото известно животно, което преценява рани и прилага лечения.

За първи път изследователите са забелязали, че вид мравка дърводелец от Флорида (Camponotus floridanus) лекува бойни рани с ампутация.

За първи път изследователите са забелязали, че вид мравка дърводелец от Флорида (Camponotus floridanus) лекува бойни рани с ампутация.

© WAFFA/SHUTTERSTOCK

През последните години учените откриха много начини, по които дивите животни влизат в ролята на лекари.

Лемурите могат да използват сдъвкани многоножки за защита срещу чревни паразити. Както шимпанзетата, така и орангутаните са виждани да прилагат лапи върху раните си. Известно е, че медоносните пчели покриват кошерите си с антимикробни растителни съединения – и това са само няколко примера.

Сега изследователите са описали медицинска процедура, невиждана досега в животинското царство - ампутации. Докато хората извършват ампутации от 30 000 години, хирурзите в този случай са невзрачни мравки работнички.

Животът в колония на мравка дърводелец (Camponotus floridanus) във Флорида може да бъде опасен, особено ако наблизо има други колонии. Не е необичайно мравки съседи да водят война по между си след залез слънце и битките оставят след себе си много ранени събирачи на храна.

„Ако нараняването е по-нагоре по крака, те пристъпват към ампутация“, казва Ерик Франк, поведенчески еколог от Университета във Вюрцбург, Германия. Но „ако раната е по-надолу по крака, няма ампутации.“

„Така че те не само извършват медицинско лечение, като ампутират крака, но също така по някакъв начин могат да диагностицират правилно раната и да приложат съответно лечението“, казва Франк, който е водещ автор на изследването, публикувано в Current Biology.

Докато някои гущери могат да се разделят с опашките си, а насекомите и паякообразните с краката си, когато са нападнати от хищник - защитно поведение, известно като автотомия - ампутациите, извършвани от мравките дърводелци във Флорида, са в съвсем друга категория.

Отчасти това е така, защото ранените мравки изглеждат доброволни участници в процедурата.

„Намирам за поразително до каква степен те свободно си сътрудничат в това събитие на ампутация“, казва Франк. „Можете да видите как мравката поднася ранения си крак на друга [мравка], която в продължение на много минути, я хапе свирепо… И ранената мравка изглежда не се оплаква.“

Докато учените все още не могат да кажат окончателно дали и доколко мравките и другите насекоми изпитват болка, ние знаем, че медицинският подход на мравките изглежда доста успешен.

Непубликувани данни предполагат, че друг близък роднина на флоридската мравка дърводелец, Camponotus fellah (показан тук докато полага грижи за счупен...

Непубликувани данни предполагат, че друг близък роднина на флоридската мравка дърводелец, Camponotus fellah (показан тук докато полага грижи за счупен крак), също прилага ампутации.

© Барт Зийлстра
Женска мравка дърводелец (Camponotus fellah) лекува счупения крак на сестра си.

Женска мравка дърводелец (Camponotus fellah) лекува счупения крак на сестра си.

© Барт Зийлстра

За наранявания на долната част на крака, колониите “обработват раните с частите на устата си, вероятно за да премахнат патогени, които биха могли да причинят смъртоносни инфекции. При случаите на нараняване в долната част на краката, мравките, които са били “лекувани” от своите събратя, оцеляват при около 75% от случаите.

По подобен начин, мравки с наранявания на горната част на крака, които не са били лекувани, оцеляват само около 40%, срещу нива на успех между 90 и 95% след ампутация. За разлика от някои животни, като например саламандрите, краката на мравките не израстват отново, след като бъдат изгубени, така че целта е оцеляването.

Това не са първите наблюдавани мравки, които лекуват рани. Франк и колегите му по-рано установяват, че мравката Matabele (Megaponera analis), има жлеза, която произвежда антимикробни съединения и протеини, които мравките намазват върху нараняванията си. Въпреки това, докато тази жлеза се появява при повечето мравки, мравките дърводелци във Флорида изглежда са я загубили по време на еволюцията си. И Франк казва, че това може да е причината видът да е развил различен подход за грижа за ранени воини.

​„Ползите от социалния живот“

„Това е толкова интересно откритие“, казва Кори Моро, ентомолог и изследовател на National Geographic, специалист по мравки в Университета “Корнел”.

„Тези изследователи не само показаха, че ампутацията увеличава оцеляването, но също така показаха, че мравките в изолация не могат да отхапят собствения си крак и е по-вероятно да умрат“, казва Моро в имейл.

В допълнение към защитата, грижите за потомството и разделението на труда, констатациите намекват за още една полза от живота в колония. „Кой би си помислил, че това, че сестра ти отхапва краката ти, ще бъде още един пример за ползите от социалния живот?“ казва Моро.

Не е ясно колко разпространено е поведението на ампутация сред мравките, но предварителните доказателства сочат, че други тясно свързани видове мравки дърводелци също могат да си отрязват краката, за да лекуват наранявания.

„Като човек, който е събирал мравки по целия свят, винаги съм се учудвала на тези, които се разхождат само с пет крака“, казва тя, „но никога не ми е хрумвало, че собствените им сестри може да са тези, които са отхапали липсващия крайник! ”