Тези дестинации предлагат на каякарите уникално приключение: подземно гребане

Природа • •

От дефилето на Червената река в Кентъки до древните тунели на Словения, пътувайте през скрити пещери и забравени мини за изживяване с каяк като никое друго.

В планината Пеца в Словения подземни каякари се движат по пълните с вода тунели на 450-годишна бивша мина за олово и цинк. Това е една от десетките ун...

В планината Пеца в Словения подземни каякари се движат по пълните с вода тунели на 450-годишна бивша мина за олово и цинк. Това е една от десетките уникални дестинации, където авантюристите могат да изпитат набиращия все по-голяма популярност подземен каякинг.

© Томо Йесеницник

Спускането в пропаст откъм планината в Източен Кентъки може да не звучи като епично начало на експедиция с каяк. И все пак, тук, в сърцето на геоложката зона на дефилето на Червената река, каньонна система от 29 000 акра, където има арки от пясъчник, скали и изоставени мини, е най-доброто място да се насладите на водата - без тълпи.

Тъй като продажбите на каяци в САЩ са нараснали с близо 25% от нивата преди пандемията към март 2023 г., пренаселените езера и реки са се превърнали в норма. Тази тенденция изглежда не се забавя, като глобалният пазар на каяци се очаква да достигне един милиард долара до 2031 г.

И все пак, за тези, които търсят спокойствие по водата, остават някои скрити убежища под повърхността.

Изследване на дълбините под повърхността

Нашият водач, Джей Пий Стампър, ни повежда надолу в хладна пещера, екипирани със спасителна жилетка, каска и гребло в ръка. Фенерчетата мигат, докато навигираме през ледената вода, която се излива от тавана на мината, 12 м над нас. Навлизането дълбоко под земята във вода може да изглежда обезсърчително за някои, но това носи огромно усещане за спокойствие, което придружава плаването по тиха вода, в сюрреалистична тишина.

В продължение на 90 минути гребем през криволичещи камери и обширни пещери, а от нашите каяци с прозрачно дъно се наслаждаваме на огромните камъни и дъгова пъстърва отдолу. Отгоре, малки кафяви прилепи са се сгушили и спят дълбоко в зимната си хибернация. Тук-там жици и тръби — останки от някогашна процъфтяваща минна индустрия — изглеждат зловещо запазени под повърхността на водата.

Grutas de Cacahuamilpa National Park в Гереро, Мексико, включва обширни варовикови пещери, окъпани от LED светлини.

Grutas de Cacahuamilpa National Park в Гереро, Мексико, включва обширни варовикови пещери, окъпани от LED светлини.

© Даниел Слим / GETTY IMAGES
Каякарите плават по най-дългата, плавателна подземна река в света в дефилето на Червената река в Кентъки.

Каякарите плават по най-дългата, плавателна подземна река в света в дефилето на Червената река в Кентъки.

© Линдзи Ханкок

В нито един момент по време на каякинг обиколката със SUP Kentucky не изпитваме клаустрофобия. В участъците с най-дълбока вода гребците се издигат на около 1,8 м от скалата над главата. Липсата на каквото и да е течение и присъствието на нашите двама водачи, изправени на своите дъски, за да наблюдават групата ни, също помага.

Подземният каяк може да не оглавява списъка на повечето гребци, но за Дон Марсан, който провежда каяк турове в обширно подземно езеро от 150 акра в пещерата Кристал сити (Crystal City Cave) в Мисури, това не е така. „Хиляди хора от цял свят идват тук, за да изпробват това. Обслужваме около 20 000 души годишно“, казва той.

SUP Kentucky отбеляза 26-процентно увеличение на посетителите между 2021 г. и 2023 г. Миналата година започва да предлага плаване с каяци без водач и обиколки с падълборд, за да отговори на търсенето от по-авантюристичните гребци.

„Вземаме ги, развеждаме ги наоколо и след това ги оставяме за два часа“, казва Стампър. „Хората не могат да се изгубят – пътеката (маршрутът) е лека и води чак до входа.“

Компанията също така предлага избор между каяк с прозрачно дъно или падълборд с многоцветни LED светлини, осветяващи водата отдолу.

В Blue Springs Cavern Park в Бедфорд, Индиана, каякарите могат да плават по най-дългата плавателна подземна река в Америка с местна туристическа компания, която предлага тричасови разходки с каяк и лодка на 30 м под повърхността.

Къде да опитате подземен каяк

Подземният каякинг не е ограничен само до САЩ. В нефритената пещера Dongyang (известна също като Chungju) в Корея посетителите могат да гребат в хладния и влажен подземен свят. В Nohoch Che’en Caves Branch Archeological Reserve в Белиз туроператорите предлагат спускане с каяк през пещери, в които древната култура на маите е изобразена по каменните стени.

Разположена на около час път от столицата на Белиз Белмопан, Caves Branch River тече през 19 пещери на археологическия резерват Nohoch Che’en, с извис...

Разположена на около час път от столицата на Белиз Белмопан, Caves Branch River тече през 19 пещери на археологическия резерват Nohoch Che’en, с извисяващи се сталактити и запазени рисунки на маите.

© J3IMPRESSIONS, STOCKIMO ,ALAMY

450-годишна бивша метална мина в Северна Словения също се е превърнала в гореща точка за подземен каякинг.

„През 2021 г. имахме 2100 души, миналата година имахме 3371, въпреки че беше затворена за три седмици поради наводнение през август“, казва Даря Комар, управител на Podzemlje Pece, туроператор в мината.

Посетителите правят кратко пътуване с влак надолу по мината, преди да изминат 100 м през високата до бедрата вода, за да стигнат до каяците. Оттам гребците прекарват 45 минути на тандемни каяци, навигирайки през 4,3 км тунели и открити пространства. Обиколките с екскурзовод са на английски, немски и словенски език, като всяка обиколка е ограничена до 10 участници.

„Това не е просто обиколка“, казва Комар, „това е преживяване, в което научавате за историята на минното дело и този регион.“

За някои подземните водни светове с каяк са достатъчно приключенско, докато други са издигнали преживяването на друго ниво.

Рио Чонталкоатлан в Grutas de Cacahuamilpa National Park в Мексико предлага едно от най-предизвикателните приключения с каяк. Опитни каякари навигират през 3 км подземни бързеи и тесни проходи, водени само от малките светлини на каските си - начинание, подходящо за най-квалифицираните рафтинг гребци.