Тези чудовищни вълни предизвикват и най-смелите сърфисти

Природа • •

Във Френска Полинезия вълните са почитани и будещи страх заради легендарния прибой, прославил Теахупо като най-добрата сърф дестинация в света.

Плувец преминава близо до прочутата сърф дестинация Теахупо, само на няколко стъпки над кораловия риф.

Плувец преминава близо до прочутата сърф дестинация Теахупо, само на няколко стъпки над кораловия риф.

© Анди Бардън

Някои от най-огромните вълни в света се разбиват край рифа Теахупо, който се намира на югозападното крайбрежие на остров Таити. Силата на прибоя обяснява избора на малкото село, като място за провеждане на състезанията по сърф на Олимпиадата през 2024 г. , но освен това, то е място на драматична красота и богата култура.

Диво препускане

Бариерният риф се издига от главозамайващите дълбочини на Тихия океан при Teahupoo Passe Havae. Рифът има перфектната форма и местоположение, за да позволи образуването на наистина огромни вълни. Периодът от май до октомври е най-доброто време за действие, но тук има изключителни условия за сърф целогодишно.

За да заснеме кадъра към тази публикация, фотографът Анди Бардън се спуска под повърхността на океана: „Изисква се дълбок дъх и здрави нерви, за да се потопите безопасно и да снимате тези вълни“, казва той. Но тогава „биоразнообразният подземен свят се разкрива“.

Сърфирането в Теахупо се усеща като битка с два гиганта – от едната страна са планините, а от другата океанът, който се разбива в тях.

Сърф и зрелища

Във водата: Туристите наемат местни водни таксита, за да се възхитят отблизо на изпълненията на най-добрите сърфисти. Има голяма вероятност да зърнат и делфини, а от август до октомври и гърбати китове. Недалеч от плажа с черен пясък, гмуркачите с шнорхел могат да изследват цветните коралови градини.

На сушата: Пясъчна пътека отвъд Tirahi Rivière (река Тирахи) криволичи покрай ярко боядисани къщи до засенчена с палми крайна точка, където се организират семейни пикници, а сърфистите идват, за да си отдъхнат.

Има повече за изследване

Лодки отвеждат желаещите до бреговете на Fenua Aihere и Te Pari (екологични и възобновяеми естествени ресурси във Френска Полинезия), които се намират в близост до рифа. Тук пред посетителите се разкриват водопади, изливащи се направо в морето, пещери, свързани с полинезийския фолклор, и пътеки, водещи до древни петроглифи (изсечени изображения в камък или скала).

За да защитят екосистемата и да увеличат рибните популации, местните жители са обявили около три квадратни мили в океана около Теахупо за защитена зона. Там риболовът е забранен.

Кратка история на сърфа

Вижте повече

Кратка история на сърфа

Сърфът се появява преди стотици години в Полинезия, Хавай. Той навлиза в Южна Калифорния през 1907 година, там става популярен през 1940-те, след което се разпространява...