Теодосий Спасов и на Антарктида

България

Теодосий Спасов е първият солов изпълнител, свирил на всички континенти.
n style="font-family: Times New Roman, serif; font-size: medium;">По покана на проф. Христо Пимпирев, ръководител на 28-та Българска антарктическа експедиция той бе включен в състава на последната група, заедно с китариста Християн Цвятков. Вдъхновени от уникалната красота и природа на Ледения континент те композираха 10 нови творби, като: „Танц с пингвини”, „Куцото куче”, Вълчият залив”, Да те чакам вечно мога аз”, „Тигрите на Дрейк”, „Жажда за свобода” и „Живеещият в камъните – Living in Stones (Livingston) ”.
Насред колонии от пингвини и тюлени двамата музиканти изпълниха част от композициите, а животните не само не се уплашиха, но дори харесаха музиката и слушаха с голямо внимание.
В събота (8 февруари) на обновената Испанска база „Хуан Карлос I” беше изнесен първият по рода си концерт в Антарктида пред публика от испански и български полярници. Бяха изпълнени три от новите композиции, както и импровизации на испанско фламенко и българско хоро. След концерта на „Металика” през 2013 г. в Антарктида, това е първият дует в света, свирил на Ледения континент.