Телескопът "Хъбъл" за първи път надникна в атмосферата на скалисти планети

Наука

Подобно на Земята и Венера, две потенциално обитаеми екзопланети изглежда притежават плътна и компактна газова обвивка.
Тази илюстрация показва две планети, които минават пред тяхната звезда -TRAPPIST-1. 
Илюстрация: NASA, ESA, and STScI
Тази илюстрация показва две планети, които минават пред тяхната звезда -TRAPPIST-1. Илюстрация: NASA, ESA, and STScI

През май астрономическата общност беше приковала вниманието си към трио екзопланети с размери като на Земята, обикалящи около отдалечена на 40 светлинни години от нас звезда. Сега вече благодарение на телескопа "Хъбъл" учените научиха повече за две от тях - TRAPPIST-1b и TRAPPIST-1c, но най-външната - TRAPPIST-1d, все още крие тайните си. 

Наблюденията на тези две планети бяха направени в период, когато минаваха между тяхната звезда и Земята, и показаха, че те са скалисти като Земята и вероятно подходящи за познатите ни форми на живот. Учените успяха да изследват и атмосферите на малките планети и установиха, че и двете може да са с плътни обвивки от газ, подобни на тези на Земята, Венера и Марс.Планетите обикалят около мъглява, хладна звезда и температурата на повърхността им вероятно позволява наличието на вода в течно състояние. Макар планетите TRAPPIST-1b и TRAPPIST-1c да са разположени много близко до звездата си, възможно е на части от тях да има климат, който не е нито твърде студен, нито твърде топъл за наличието на познатия ни живот.

„Това е отличен резултат, който може много да ни помогне за бъдещи изследвания“, отбеляза Рави Копарапу от НАСА, но уточни, че към момента би се въздържал да нарече планетите потенциално обитаеми.

Подобни материали

В търсене на новата Земя