Танцуващите с ножици

Цивилизация

Повече от 500 години смразяващият кръвта танц Danza de Tijeras витае из Андите.
Названието на танца идва от ножиците, които всеки изпълнител държи в дясната си ръка.
Названието на танца идва от ножиците, които всеки изпълнител държи в дясната си ръка.

Галерия | Танцуващите с ножици

Вижте 6 снимки

от Карина Шарма, National Geographic

Названието на танца идва от ножиците, които всеки изпълнител държи в дясната си ръка.

Танцьорите са обикновено мъже от кечуанските села в южната централна част на Перу. Ритуалът представлява вид молитва, отправяна към местните божества, свързани с природата, като слънцето (Inti) и луната (Quilla).

Галерия | Кукерите през обектива на фотографа Арон Клайн

Вижте 12 снимки

Акробатичното изпълнение на конкуриращите се танцьори е съпроводено от звуците на арфа и цигулка и щракането на огромните ножици. В състезанието, което може да продължи десет часа, победителят се определя въз основа на физическите способности, качеството на инструмента и музиката. Тъй като ритъмът и темпото й постоянно се променят няма два идентични танца.

Макар танцьорите да започват да се обучават от деца, необходими са им години да усвоят сложната хореография. Като част от ритуал за инициация, младите – които твърдят, че са деца на планинските духове Wamanis – получават име, свързано с някой от духовете, така че да могат да танцуват под негова закрила.

Това физическо и духовно знание се предава от учител на ученик във всяка кечуанска общност. През 2010 г. танцът с ножици бе добавен към Списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.

Галерия | Необичайна испанска традиция

Вижте 6 снимки

Произходът на танца не е ясен, макар някои да считат, че е бил създаден в отговор на колониализма и репресията на местните идеали.

През 1500-те танцьорите били гонени от християните, защото танцът се считал за проява на черна магия. Изпълнителните били смятани за supaypa guagua–синове на дявола–които отказвали да прекратят древната практика и сключили сделка с дявола. Макар сега танцът да се изпълнява на християнски церемонии, на танцьорите и до ден днешен се забранява да влизат в църква с костюмите си.