“Тайният живот на котките”

Книги

Автор: Кари Арнолд

ISBN: 978-954-399-501-1

Поръчайте тук

В продължение на хиляди години човечеството е било заинтригувано, объркано и влюбено в котките. Специалното издание на National Geographic “Тайният живот на котките в дивата природа и в нашия дом” разказва за специалната връзка, която имаме с тези пленителни хищници.


За първи път котка ме осинови, когато бях на 23 години. От момента, в който проговорих, молих родителите ми за коте, но наличието на тежки алергии в семейството ми означаваше, че трябва да изчакам, докато не се изнеса. Този ден най-накрая дойде и аз започнах търсенето си в местния приют. В мига, в който я срещнах, Ария ме привлече с пухкавите си лапички. Tя беше костенурково таби, което прекара голяма част от първите ни шест месеца заедно, криейки се под мебелите. Бездомна и бременна, преди да бъде спасена, се подвизаваше зад една боулинг зала. Ария беше кълбо от емоции, каквато бях и аз. Подхождахме си. С много търпение (и лакомства) спечелих доверието ѝ. Скоро станахме напълно неразделни. Toва, което я правеше толкова гальовна, беше, че знам, че любовта ѝ е истинска. Беше също непресторена и никога не имитираше обич.

Търпеше родителите ми (по-късно и съпруга ми), но в нито един момент не се преструваше, че някой от тях е нейният човек. А когато имаше нужда да остане сама, не се колебаеше да го направи.

Ария беше истинска котка. В изобилие притежаваше всички симпатични черти или досадни прегрешения, с които хората свързват котките: резервираност, привлекателност, неуравновесеност, непостоянство, любвеобилност. Това беше една от причините, поради които я обичах, и една от причините, поради които хората изобщо харесват котки. Те не просто ни дават любовта си. Трябва да я заслужим. Котките са миниатюрни хищници, които се свиват в скута ни, непринудено превръщат мишки и буболечки в локви кръв, като същевременно отказват да си намокрят лапите. Изискват храна в 4 сутринта, но и мъркат, за да заспим, когато сме потиснати.”

Кари Арнолд

Учените тепърва започват да разбират сложността на това какво означава да си котка.

В продължение на хиляди години човечеството е било заинтригувано, объркано и влюбено в котките. Специалното издание на National Geographic “Тайният живот на котките в дивата природа и в нашия дом” празнува връзката, която имаме с тези пленителни хищници.

Поръчайте изданието тук и не пропускайте да разгледате нашите промоционални пакети от 2 или повече издания на National Geographic, които предлагат привлекателни отстъпки и безплатна доставка!

Някои от акцентите в тази красива книга включват поглед върху еволюцията и биологията на котките, както и историята на уникалния начин, по който са се опитомили. Разгледани са техните външни характеристики и етапи на съзряване – от малко котенце към млади индивиди до зряла възраст, както и начинът, по който възприемат света чрез невероятните си сетива.

Ще се научите да разчитате езика на тялото им и да разгадавате котешките емоции и поведение, така че да общувате пълноценно с тях. Защото “с малко усилия всеки любител на котки може да научи какво казва котката му”, казва Кари Арнолд в своята книга “Тайният живот на котките”. Ще научите още какво предизвиква котешките боеве и как можете да ги предотвратите, особено ако споделяте дома си с повече от един пухкав приятел.

Ще попаднете в света на котешкото многообразие, създадено от гени, и ще разберете какво означават различните цветни шарки и комбинации в окраската на козината им. Ще разберете още колко силно въздействие оказват котките в природата върху световните екосистеми, но и какви ползи носи животът с тях.

И накрая ще се запознаете с някои от най-известните котки в историята.

Потопете се в света на котките с новото, богато илюстрирано колекционерско издание на National Geographic “Тайният живот на котките” - един прекрасен подарък не само за почитателите на котките, но и за всеки любознателен читател!

Галерия | “Тайният живот на котките” - ново колекционерско издание

Вижте 14 снимки

СЪДЪРЖАНИЕ

Въведение

ГЛАВА ПЪРВА

КОТКИТЕ: ПРЕДИ И СЕГА

Котките отдавна са част от еволюционната история. Те споделят много общи характеристики и ни удивляват с тяхната красота и многообразие – от първите котки до саблезъбия тигър от ледниковата епоха и до котките от новите породи като Савана.

ГЛАВА ВТОРА

ВРЪЗКАТА ЧОВЕК – КОТКА

Котките се оставиха да ги направим наши помощници в лова, след това ни позволиха да ги възприемем като изражение на красивото и божественото, а накрая се присъединиха към семействата ни като любими прия- тели и спътници.

ГЛАВА ТРЕТА

КОТКИТЕ В НАШАТА ИСТОРИЯ

Гробът на явно ценена котка, датиращ отпреди 9500 години, ни води през хилядолетия до котките, превзели интернет днес, и след това към предположения за това каква би могла да бъде следващата стъпка в еволюцията им.Поръчайте тук