Как зелените светлини помагат за опазването на морския живот и още научни новини

Наука • •

Изследователи анализираха структурата на гигантските водни лилии, „прешлени на пръчки“ почитат предците, а зелената светлина помага за опазването на морския живот.

Учените са открили какво прави листата на гигантската водна лилия (Victoria cruziana), произхождаща от Южна Америка, толкова невероятно силни.

Учените са открили какво прави листата на гигантската водна лилия (Victoria cruziana), произхождаща от Южна Америка, толкова невероятно силни.

© ALAMY STOCK PHOTO

Скритата сила на гигантските водни лилии

С диаметър до 3 м, листата на гигантските водни лилии (Victoria cruziana) са най-големите на Земята. Някои са достатъчно здрави, за да издържат теглото на малко дете – концепция, която нова статия в Science Advances илюстрира буквално със снимка на малко дете, свито върху огромен лист.

Видът V. cruziana, макар и отдавна известен като особено силен, не беше проучен добре, докато ново изследване не анализира долната страна на листа, където жилите му (вените) се разклоняват от една по-голяма жила (артерия) към друга в геометричен модел. Твърдостта на тази съдова структура позволява на растението да изразходва по-малко енергия за поддържане на размера си, в сравнение с другите видове водни лилии. Тя осигурява „висока якост на ниска цена“, казва водещият автор на изследването. Дизайнът на листата на гигантската водна лилия може да бъде приложен в инженерните науки и строителството, например за изграждане на плаващи сред океана платформи със слънчеви панели.

„Прешлени на пръчки” почитат мъртвите от Андите

Човешките прешлени, нанизани на пръчки вероятно са създадени като начин за реконструкция на погребения на местни жители, чиито гробове са били разграбени по време на испанско управление в Перу преди около 500 години. Археологът Джейкъб Бонгърс е изследвал 192 комплекта прешлени, всеки от които се състои от четири до десет кости, закрепени на права пръчка. Той казва, че изследването показва, че починалите са били заровени за първи път в началото на XVI век, а прешлените им са били нанизани на пръчки около 40 години по-късно. Потомците вероятно са „събирали парчетата от своите мъртви и се опитали да ги съединият отново“, за да възстановят целостта на погребенията или телата, казва той.

Археолог изследва за първи път близо 200 предмета, изработени от човешки прешлени, нанизани на пръчки и намерени в долината Чинча в Перу. Той смята, ч...

Археолог изследва за първи път близо 200 предмета, изработени от човешки прешлени, нанизани на пръчки и намерени в долината Чинча в Перу. Той смята, че може да са били събрани като израз на почит към предците.

© Източник: С. Оушей

Наречете го “чиста печалба” за морския живот

Прикрепването на зелени светодиоди към риболовни мрежи, наречени хрилни мрежи, значително намалява количеството морски животни, уловен в тях случайно, показват последните тестове. Осветените мрежи се нуждаят от по-малко поддръжка, защото морските костенурки, акули и други видове ги забелязват и ги избягват. Светлините намаляват смъртните случаи от прилов и не възпрепятстват извличането на рибата, за която са предназначени.

За морски костенурки, акули и други животни, които не са предназначени да бъдат уловени в риболовни мрежи, тази зелена светлина означава „отивай си“.

За морски костенурки, акули и други животни, които не са предназначени да бъдат уловени в риболовни мрежи, тази зелена светлина означава „отивай си“.

© Ноа Фишърийс