Тайната на една от най-щастливите страни в света

Цивилизация

Дания предефинира смисъла на спокойствието, уюта и насладата на мига.
Всеки може да усети духа на „хюга“ в Копенхаген.
Снимка: Юджин Сергеев, Alamy
Всеки може да усети духа на „хюга“ в Копенхаген. Снимка: Юджин Сергеев, Alamy

Попитайте който и да е датчанин какво е „хюга“ и ще чуете разнообразни отговори, които са свързани с приятни изживявания - от сгушване с чаша горещо какао или ядене на торта до запалени свещи. Хюга е една от онези непреводими думи, която може да изрази различията в културните ценности.

Според датската певица Oh Land „автентичната хюга не трябва да има етикет – това са просто неангажиращи срещи с приятели на които присъстваш тялом и духом.“

Дания редовно попада в топ класациите на най-щастливите страни в света и не случайно хора от различни краища на света се обръщат към датската култура за вдъхновение.

Магическа формула за хюга обаче няма – по-скоро става въпрос за качеството на прекараното време, а не за това къде или как си го прекарал. Така че където и да се намирате, намалете оборотите, създайте си уют и се насладете на мига с близки приятели или семейството си.

Галерия | Топ 10 на най-щастливите страни за 2017 година

Вижте 11 снимки

Ето още няколко хюга съвети:

Обърнете внимание на дома
Домът играе важна роля за социалния живот в Дания и според „Малък наръчник на хюга“ от Майк Викинг „седем от десет датчани преживяват хюга у дома“. Снабдете се със свещи, настолни игри, гответе по-често с пресни продукти от пазара, купете си сладки неща и напитки.

Ограничете технологиите
Хюга означава да присъствате в момента, така че колкото по-малко разсейване толкова по-добре. Вместо да седите втренчени в някой екран опитайте да почетете, да поиграете игри, да изработите нещо, да сготвите или просто да поговорите (но не по работата).

Пийте кафе
Датчаните обичат своето kaffe и нищо не може да ги накара да се чувстват по-добре в студа от чаша топло кафе. В центъра на Копенхаген е пълно с уютни кафенета, където можете да почетете, завити с одеяло.

Излезте сред природата
В Копенхаген има много зелени паркове, които са същински оазиси и където можете да се насладите на приятна разходка.

Поглезете се
Похапнете вкусотии било то в пекарна или някой магазин за ръчно направен шоколад – датчаните са майстори в глезенето без да се чувстват виновни за това.