Таен тунел в Турция разкрива шествие на древни богове

Цивилизация • •

Асирийски божества са разкрити от археолози в подземен комплекс, първоначално открит от иманяри.

Призрачните профили на древни богове излизат от 3000-годишна скална резба в Турция. Полицията проследява иманярски тунел до подземния комплекс, вероят...

Призрачните профили на древни богове излизат от 3000-годишна скална резба в Турция. Полицията проследява иманярски тунел до подземния комплекс, вероятно построен по времето, когато Асирийската империя се разширя в района през VIII век пр.н.е.

© И. Коюнджу, М. Йонал / ANTIQUITY PUBLICATIONS LTD

Археолози откриха редки древни резби на асирийски богове в подземен комплекс в Югоизточна Турция – безпрецедентна находка, която може да показва използването на „мека политика“ в пограничен регион на най-мощната империя в света преди близо 3 000 години.

Божетсвеното шествие води Хадад - месопотамски бог на бурите (най-вдясно, стиска трио светкавици), лунният бог Син, богът на Слънцето Шамаш и Атаргати...

Божетсвеното шествие води Хадад - месопотамски бог на бурите (най-вдясно, стиска трио светкавици), лунният бог Син, богът на Слънцето Шамаш и Атаргатис - регионална богиня на плодородието. Всички те са идентифицирани с помощта на надписите на (местния) арамейски език.

© И. Коюнджу, М. Йонал / ANTIQUITY PUBLICATIONS LTD

Издълбаната скална сцена изобразява най-малко шестима богове, включително Хадад - месопотамският бог на бурите, Син – богът на Луната, Шамаш - богът на Слънцето и Атаргатис - богинята на плодородието, пишат изследователите в доклада си, публикуван в Antiquity.

Но начинът, по който е направено откритието също е необикновен - полицията се натъква на подземния комплекс през 2017 г., докато проследява таен проход от модерна двуетажна къща в село Башбюк, на около 48 км от град Шанлиурфа, който води до него.

Съавторът на статията - филологът Селим Ферух Адали от Университета по социални науки в Анкара казва, че изглежда комплексът е открит за първи път при построяването на къщата няколко години по-рано. Откритието обаче не е докладвано на властите, както изисква турското законодателство. Вместо това, иманяри прокопават тунел от къщата до подземните проходи. В крайна сметка грабителите са заловени и за щастие изглежда, че не са успели да повредят резбите.

Мехмет Йонал, водещ автор на статията и ръководител на Катедра “Археология” в Университета “Харан” в Шанлиурфа за първи път вижда подземните резби под трептящата светлина на фенера.

„Чувствах се, сякаш участвам в ритуал. Когато се изправих пред много изразителните очи и величественото, сериозно лице на бога на бурите Хадад, почувствах леко треперене в тялото си”, спомня си Йонал.

Имперски стил, местна символика

Подземният комплекс се състои от стотици метри проходи, стълбища и галерии, изсечени в скалата. Както комплексът, така и резбите изглеждат недовършени. Изследователите предполагат, че изграждането му спира неочаквано, вероятно в началото на VIII век пр.н.е.

Надпис до резбите показва част от име, което според изследователите гласи „Mukīn-abūa“. Може би става въпрос за Мукин-абуа, посочен в асирийските записи преди около 2700 години като управник на столицата на провинцията Тушан, намираща се на около 145 км източно от съвременния Башбюк.

Ако прочитът е правилен, може би Мукин-абуа е поръчал изграждането на подземния комплекс и изработването на резбите, но работата е спряла, след като той вече не е бил управник, предполага Адали.

Древните асирийски богове са изобразени в шествие върху 3,6-метров панел на скалната стена. Виждат се шест лица, като четирима от боговете са разпознаваеми - богът на бурите Хадад, например, носи три гръмотевици. Всеки деликатно издълбан портрет, най-големият от които е висок почти метър, показва главата и горната част на тялото на конкретния бог чрез линии, подчертани с черна боя – нещо като скициране на планираната композиция.

Адали отбелязва, че въпреки някои от чертите на боговете с положителност да са асирийски (като позата на тялото и специфичния стил на косата и брадата им) много детайли показват силно влияние от местната арамейска култура. Арамейците са живели в района в продължение на векове, преди да паднат под властта на бързо разрастващата се Асирийска империя през IX век пр. н.е. - те попаднат под властта на царе, живеещи далеч на изток в Северна Месопотамия.

Адали отбелязва също, че надписите до резбите са изписани на арамейски и дават арамейските имена на боговете, а не асирийски. „Това е предимно арамейска символика, смесена с асирийски стил“, казва той, добавяйки, че умишленото смесване може да е опит на далечните асирийски владетели да се интегрират сред местните лидери, вместо да управляват със сила.

Археологът Давиде Надали от Римския университет “Сапиенца” е съгласен, че уникалната художествена смесица от асирийски и арамейски характеристики в резбите хвърля интересна политическа светлина върху отношенията между мощната империя и една от ключовите ѝ територии.

„Надписите на арамейски подчертават намерението да се води диалог с местните общности, [докато] използването на асирийски фигуративен стил показва необходимостта от взаимодействие с асирийската политическа власт“, казва Надали.