Т-рекс може да е бил със 70% по-голям, отколкото предполагаме

Наука

Най-големият Т-рекс, живял някога, може да е тежал до 15 000 кг.

Череп на динозавър Т-рекс.

Череп на динозавър Т-рекс.

© Източник: iStock

Палеонтолози от Канадския природонаучен музей в Отава, Онтарио, изчисляват, че най-големият Т-рекс може да е достигат тегло до 15 тона. Учените представят констатациите си на годишната конференция на Дружеството по палеонтология на гръбначните животни (SVP) в Торонто.

В момента най-тежкият регистриран Т-рекс е екземпляр, наречен "Скоти", който приживе е тежал 8 870 кг.

Според новото изследване най-големият Т-рекс "би бил около 70% по-голям" от Скоти, казва за Live Science съавторът на изследването Джордан Малън, палеобиолог в Канадския природонаучен музей.

За да стигнат до това сериозно заключение, най-напред учените разглеждат вкаменелостите, които показват, че приблизително 2,5 милиарда тиранозаври рекс са живели някога на Земята. Въпреки това, само малка част открити досега вкаменелости идват от възрастни индивиди - едва 32. Това силно ограничава количество информация, която учените могат да извлекат.

Малън и съавторът Дейвид Хоун, преподавател и заместник-директор по образованието в Лондонския университет „Кралица Мери“, разглеждат и числеността на популацията и средната продължителност на живот, за да създадат модел на възможно най-големия Т-рекс. Те отчитат също вариации в размера на тялото въз основа на полов диморфизъм (разлики в размера между половете в рамките на един вид).

„Създадехме два модела – единият показва нулев диморфизъм, а вторият силен диморфизъм“, казва Малън. „Ако Т-рекс е бил диморфен, ние изчисляваме, че би тежал до 24 000 кг. Но ние отхвърлихме този модел, защото ако това е било вярно, досега щяхме да сме намерили още по-големи индивиди.“

Използвайки тези данни, учените успяват да моделират кривата на растеж на Т-рекс през целия му живот и да определят колко голям е ставал.

Малън предупреждава, че докато не бъде намерен тиранозавър рекс, който се доближава по размер с този в модела, заключенията са чисто спекулативни.

Всъщност, изследването подчертава какво предизвикателство за палеонтолозите е да правят заключения за видовете динозаври въз основа на много ограничени фосилни записи.

Звучи правдоподобно Т-рекс да е бил много по-голям, отколкото всички отделни учени са установявали досега, казва Томас Кар, палеонтолог от Carthage College в Кеноша, Уисконсин, който не участва в новото изследване, но присъства на конференцията на SVP.

„Т-рекс наистина е невероятно животно“, казва Кар.