СЗО: „Индийският мутирал щам се разпространява изключително бързо!“

Наука

Световната здравна организация е притеснена от новия вариант на коронавируса, който най-напред бе идентифициран в Индия. Сега той се разпространява изключително бързо по света.

„Вариантът B.1.617 е притеснителен “, казва д-р Сумия Сваминатан за AFP.

Индийският лекар обяснява, че новият вариант на коронавируса има мутации, които улесняват предаването му. „Мутациите могат потенциално да направят варианта устойчив на антителата, генерирани от ваксините или от прекараната болест.“

Според първоначални данни разработените досега ваксини все още работят, но не са толкова ефективни за варианта B.1.617. СЗО подчертава, че напредък във ваксинационната кампания ще помогне за ограничаването на разпространението на коронавируса и ще ограничи случаите на Covid-19. Учените са единодушни, че Индия е в тежка ситуация и спешно се нуждае от повече ваксини, за да се ограничи разпространението на мутиралия щам.

„Това е един изключително бързо разпространяващ се вариант“, казва Сваминатан. Но новият вариант B.1.617 не е единствената причина за настоящата епидемия в Индия. Има и други фактори, които играят важна роля за новата мега вълна от инфекции. Преди всичко тук значение имат големите социални събирания, каквито наскоро имаше в Индия.

Новият вариант е по-заразен от предишните, но напредъкът с ваксинирането ще помогне за контролиране на по-нататъшно разпространение. Водещи учени от лабораторията Ravindra Gupta в Кеймбриджкия университет наскоро пуснаха в туитър нова информация по въпроса. Според нея вариантът може да се овладее чрез прилагането на ваксини, дори защитата да не е на 100 процента. „Ваксините, които в момента са одобрени, защитават повечето хора от сериозното заболяване“, казва Сваминатан пред India Today. Може да се заразите с новия вариант, но болестта няма да протече така тежко.

Как действат ваксините

Вижте повече

Как действат ваксините

Учените наблюдават слагането на ваксините от Moderna, Biontech / Pfizer и AstraZeneca. Те вече значително са намалили инфекциите, болничния престой и смъртните случаи навсякъде по света.