Свръхтуризъм

Цивилизация

Рейкявик не е това, което беше. Главната търговска улица на исландската столица, Laugavegur, днес принадлежи на туризма. Магазините носят английски имена, а не исландски: Icemart, Chuck Norris Grill, Woolcano (магазин за подаръци). Самотена железария е оцеляла от вълната туристически трикове.
Всяка година над 7 милиона души посещават Louvre Museum в Париж за да видят картината „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи 

OT JONATHAN TOURTELLOT, NAT...
Всяка година над 7 милиона души посещават Louvre Museum в Париж за да видят картината „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи OT JONATHAN TOURTELLOT, NATIONAL GEOGRAPHIC СНИМКА: PEDRO FIÚZA, NURPHOTO / GETTY IMAGES

Терминът „свръхтуризъм“ – прекалено много туристи – стана ежедневие в места като Венеция, Амстердам и Барселона, където раздразнени местни жители опънаха банери с призиви: „Туристи, вървете си у дома“.

Явлението е глобално и дори е стигнало студената и скъпа Исландия. През 2017 г. тя привлече над два милиона посетители – шест пъти повече от населението й.

Потоп от туристи! Броят на пътуванията по света се е увеличил с около 25 милиона през 50-те години, а през 2017 г. достигна 1.3 милиарда. Очаква се през 2050 година броят на международните пътувания да достигне три милиарда. А забележителностите и местата, които всички тези хора посещават, си остават със същия капацитет...

По 11 млн. чуждестранни туристи годишно трябва да посещават България към 2030 г.

Вижте повече

По 11 млн. чуждестранни туристи годишно трябва да посещават България към 2030 г.

Авторите на стратегията изразяват очаквания делът на туризма във формирането на БВП на страната да достигне до 16.7% през 2027 г.

Причините за потопа от туристи са от по-лесно преминаване през граничните пунктове и евтини регионални превозвачи, до субсидирани горива за въздушния транспорт и Airbnb, който увеличава местата за настаняване в дадена дестинация. Но ако погледнем по-надълбоко, ще открием три водещи тенденции. Първо, населението на Земята почти се е утроило от 50-те години на миналия век, когато започва масовият туризъм. Второ, заможните хора бързо се увеличават, като се очаква средната класа в света да достигне 4.2 милиарда до 2022 г. Трето, технологичните промени – от GPS и социални медии до големи самолети и внушителни круизни кораби – извършиха революция в пътуванията.

Галерия | Исландия през моя обектив

Вижте 14 снимки

Веднъж се оплаках на изпълнителния директор на голяма круизна компания за това, как всеки кораб „стоварва“ хиляди пътници по средновековните улици на Дубровник в Хърватия. „Хората нямат ли право да посещават Дубровник?“, възрази той. Може би, но когато продължават да пристигат в групи от 3000 души, това много променя обстановката.

Галерия | Хърватия не е само Дубровник

Вижте 6 снимки

Бързо растящото масово пътуване представлява реална заплаха за природните и културните богатства. Също така притеснява местните жители, а туристите получават недобро изживяване.

Галерия | 7 удивителни чудеса на природата в Азия

Вижте 8 снимки

Натискът за промяна идва не толкова от туристите, колкото от местните жители и защитниците на културните ценности. Местната власт в Барселона, едно от най-натоварените круизни пристанища в света, обеща по-строг контрол върху масовия туризъм, върху краткосрочното наемане на апартаменти, развитието на хотелската база и останалите предизвикателства. Дубровник има планове да ограничи броя на корабите, които могат да акостират в пристанището му. Чинкуе Тере в Италия ще ограничи туристите. Амстердам се фокусира върху техники за преразпределение на посетителите. В Азия, където има бум на туризма, правителствата са забранили достъпа до цели острови, за да позволят възстановяването им, като например презастроения Боракай във Филипините и Кох Тачай в Тайланд. Що се отнася до Исландия, правителството стартира фонд за защита на туристическите обекти, а Рейкявик забрани издаването на разрешителни за строеж на хотели в центъра на града.