Свърши ли пандемията от COVID-19?

Наука • •

Американският президентът Джо Байдън каза, че пандемията е приключила. Ето какво казват учените.

На 29 август 2022 г. в лагера за палестински бежанци в град Газа момче кара триколка покрай стенопис, изобразяващ вирус и послание, призоваващо хората...

На 29 август 2022 г. в лагера за палестински бежанци в град Газа момче кара триколка покрай стенопис, изобразяващ вирус и послание, призоваващо хората да вземат превантивни мерки срещу COVID-19.

© GETTY IMAGES

След повече от две години и половина ограничения и вълни на COVID-19 много хора копнеят за официално обявяване на край на пандемията. И ето че новините през септември вероятно карат много хора да смятат, че точката най-накрая е поставена.

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус каза пред репортери на пресконференция, че краят на пандемията се вижда. Няколко дни по-късно президентът на САЩ Джо Байдън заяви по време на интервю за “60 минути”: „Пандемията свърши.“ Но също така той призна: „Все още имаме проблем с COVID. Все още работим много с болестта.“

СЗО обявява кога епидемията прераства в пандемия и решава кога ситуацията престава да е извънредна за общественото здраве и от международно значение. В световен мащаб COVID-19 все още причинява близо 1600 смъртни случая всеки ден, а броят на случаите не се задържа на ниски нива. Това кара главния учен на СЗО, Сумя Сваминатан, да заключи: „Все още е малко преждевременно да се каже, че той е зад гърба ни.”

Доброволец дезинфекцира улица в Чънду, провинция Съчуан, Китай, 3 септември 2022 г. Град Чънду е блокиран заради коронавируса.

Доброволец дезинфекцира улица в Чънду, провинция Съчуан, Китай, 3 септември 2022 г. Град Чънду е блокиран заради коронавируса.

© GETTY IMAGES

В САЩ вирусът убива между 400 и 500 души на ден. „Това все още е твърде много“, казва епидемиологът Дженифър Нуцо, директор на Пандемичния център към Университета “Браун”. Други специалисти, съгласни с Нуцо, добавят, че обявяването на края на пандемията може да компрометира настоящите усилия за тестване и ваксиниране, тъй като силно заразният Omicron BA.5 продължава да циркулира в САЩ и много части на света, а случаите може да се увеличат, когато хората се събират на закрито при по-хладното време.

Според някои епидемиолози картината се усложнява поради факта, че няма установени критерии, например приемливо ниво на нови и смъртни случаи, на чиято база да се определя дали пандемията е приключила. Въпреки че хората стават по-устойчиви на SARS-CoV-2, благодарение на ваксинация и/или прекарана инфекция с COVID-19, казва Ерик Топол, основател и директор на Scripps Research Translational Institute в Калифорния, „вирусът все още е тук“.

Фактори, които показват кога пандемията е приключила

Докато броят на ежедневните смъртни случаи е един от показателите, позволяващи да се прецени дали пандемията върви към своя край, други включват броя на случаите, сезонността на огнищата, нивата на ваксиниране, наличието на ефективни лечения и предаването на настоящите и новите варианти на COVID-19. Но достигането до подобни заключения е сложно, казва Сваминатан. „Това е нов вирус - досега не сме имали пандемия от коронавирус.“

Друг объркващ фактор е липсата на данни от много страни, казва тя. Определянето кога пандемията преминава от острата си фаза към ендемична, което означава, че COVID-19 е все още наоколо, но не причинява големи огнища, може да бъде определено само ретроспективно.

Дете от началното училище в Силхет, Бангладеш, получава ваксина срещу COVID-19 по време на програма за ваксинация, 28 август 2022 г.

Дете от началното училище в Силхет, Бангладеш, получава ваксина срещу COVID-19 по време на програма за ваксинация, 28 август 2022 г.

© GETTY IMAGES

Според Лоне Симонсен, епидемиолог от Университета “Роскилде” в Дания, сезонността на огнищата, в допълнение към по-малкото смъртни случаи, би помогнало да се посочи кога пандемията може да приключи. Ако броят на случаите нараства през лятото, когато вирусът има по-малко възможности за разпространение, „все още сме във фаза на пандемия“, казва тя. Така беше през 2021 г., когато случаите бяха стимулирани от варианта Delta и миналото лято от Omicron. Затова, според Симонсен, трябва да изчакаме и ще видим.

Но Дания и други европейски страни с високи нива на ваксинация премахнаха повечето ограничения преди месеци, тъй като COVID-19 не причинява тежки заболявания и не претоварва болници. Дългият COVID обаче остава проблем, казва Симонсен.

Амеш Адаля, специалист по инфекциозни болести в Центъра за здравна сигурност към Института “Джон Хопкинс” твърди, че фазата на пандемия до голяма степен е приключила, като се има предвид, че стотици милиони хора вече са били заразени с вируса и има ваксини и лечения, които могат да предотвратят тежко протичане на заболяването, така че COVID-19 едва ли отново ще блокира напълно здравната система. Но „това не означава, че нещата рязко се връщат към 2019 г. Това не означава, че COVID-19 изчезва и всички [противоепидемиологични] действия спират“, казва той. „Това означава, че ще има определен брой случаи, хоспитализации и смъртни случаи.“

Какви могат да бъдат тези приемливи нива на хоспитализации и смъртни случаи е политическо решение, казва Дейвид Хейман, епидемиолог по инфекциозни болести в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина и бивш ръководител на отдела по епидемиология и надзор на заразните болести на СЗО.

Да се казва, че е свършила, когато не е

Нуцо и други специалисти се притесняват, че изявления за край на пандемията може да направят лоша услуга.

Тъй като САЩ пускат специфичен бустер за Omicron, „наистина се притеснявам, че това ще изпрати сигнал до милиони американци, които са изложени на риск от тежко заболяване, че може да не се нуждаят от бустер“, казва Нуцо. „Това е наистина, наистина жалко.“

Също така, тя е загрижена, че подобни изявления могат да ограничат достъпа до безплатно изследване и лечение на COVID-19, особено за неосигурените.

Топол се притеснява, че също така това може да подкопае мотивацията и финансирането за ускоряване на разработването на по-добри ваксини и лечения срещу COVID-19, застрашавайки здравето на милиони хора, които са имунокомпрометирани или изложени на риск от развитие на продължителен COVID.

Това не е подходящият момент за смели твърдения за край на пандемията, казва той. „Но е време смело да се ускорим до момента, в който да можем да кажем, че сме успели, направили сме го.“