Световно проучване: най-самотните хора са младите мъже

Наука

Във време на корона кризата на много хора им се налага да изпитат самотата. Но дори и преди глобалната пандемия мнозина се бореха с това чувство. Научното изследване на BBC Loneliness Experiment разглежда степента до която самотата е свързана с възрастта, пола и културната принадлежност, посочва Business insider.

Екип учени от университети в Манчестър, Ексетър и Брюнел анализират информацията от над 46 000 респондента на възраст между 16 и 99 години от 237 страни.

Вероятно най-изненадващият резултат от проучването е, че колкото по-стар е човек, толкова по-малко самотен е. „По-младите хора всъщност изпитват по-голямо чувство на самота“, казва директорът на изследването Мануела Барето от Ексетърския университет.

Обяснението за този резултат е, че младите хора имат различни очаквания за социалните си връзки от по-възрастните. „Самотата идва от усещането, че социалните им връзки не са такива, каквито си ги представят. Вярно е, че по-младите хора могат да използват технологии и да търсят социални контакти. Но също така е известно, че когато технологията се използва като заместител – не като продължение – на вързките тя не може да облекчи самотата“, обяснява Барето.

Изследователският екип също така установява, че хората, които живеят в индивидуализирани общества е много по-вероятно да страдат от самота, отколкото хора, които живеят в колективни общества. В индивидуализираните общества стигмата на самотата е по-висока – тъй като тук от хората се очаква да са по-решителни и независими.

Изследователският екип също така установява, че при всички възрастови групи е по-вероятно мъжете да са по-самотни от жените. Изводът е, че най-самотните хора са младите и то мъжете в индивидуализираните общества. За разлика по-възрастните жени, живеещи в колективни общества – те са най-малко самотни. Но от резултатите на проучването става ясно че самотата – без оглед на демографски или културни фактори – е широкоразпространено явление. Проучвания доказват, че самотата е свързана и с по-висок риск от здравословни проблеми като сърдечни заболявания, деменция и хранителни смущения, изтъква Business insider.

След ръст на самоубийствата: Япония назначава „министър на самотата“

Вижте повече

След ръст на самоубийствата: Япония назначава „министър на самотата“

Япония назначи министър на самотата в стремежа си да намали самотата и социалната изолация сред жителите на страната. В момента Япония се бори с все по-голям...

Самотата е по-вредна за здравето дори от затлъстяването

Вижте повече

Самотата е по-вредна за здравето дори от затлъстяването

Самотата и социалната изолация представляват по-голяма заплаха за човека от затлъстяването. До такъв извод са стигнали психолози от Университета Бригам Янг.