Как международната търговия с магарешки кожи разпространява смъртоносни болести?

Цивилизация • •

Китай внася милиони магарешки кожи от Африка за лекове от традиционната медицина. Но кожите могат да пренасят опасни болести - скорошна проба от Кения дава положителен тест за метицилин-резистентен стафилокок (МРС).

В Африка и по света силното магаре поддържа прехраната на стотици милиони хора.

В Африка и по света силното магаре поддържа прехраната на стотици милиони хора.

© LAIF VIA REDUX

На Запад магаретата обикновено се свързват със зоологически градини и хоби ферми, но по света тези издръжливи животни поддържат прехраната на около 500 милиона души. Това важи с особена сила за Африка, където магаретата са високо ценени и използвани за транспортиране на вода и стоки, а някои собственици дори ги смятат за „приятели за цял живот“.

Преди около десетилетие обаче нарастващото търсене на магарешки кожи в Китай започва да подкопава този жизненоважна традиция. Кожите се използват за производството на ejiao - вековен лекарствен продукт, чиято съвременна популярност нараства, след като е включен в китайска телевизионна драма. Извлечен от магарешки кожи, ejiao днес се предлага на жените като кръвен тоник за повишаване на плодовитостта и лечение на световъртеж, безсъние и други заболявания. Няма достоверни научни доказателства в подкрепа на ефикасността на ejiao.

Биологията на магаретата прави невъзможно масовото им развъждане, като говедата, а новосъздадената ejiao индустрия в Китай потребява между 2,3 и 4,8 милиона кожи всяка година. Част от това количество идва от Китай, където доставките на магарешки кожи намаляват, но повечето се внасят от Африка.

Магарешки кожи се сушат на слънце в легална кланица в Баринго, Кения, през 2017 г. Китай внася кожи, за да произвежда популярен продукт в традиционнат...

Магарешки кожи се сушат на слънце в легална кланица в Баринго, Кения, през 2017 г. Китай внася кожи, за да произвежда популярен продукт в традиционната медицина, но те могат да пренасят болести като чума по конете и МРС.

© GETTY IMAGES

С отварянето на кланици в Африка, които да отговорят на нарастващото търсене, търговците купуват някои животни, но кражбите на магарета също започват да се увеличават, ощетявайки общностите и семействата, които зависят от животните. В отговор редица страни, включително Кения, Танзания и Нигерия, забраняват износа на магарешки кожи. Но търговията остава законна в Южна Африка, Мавритания, Египет, Етиопия и Ботсвана. Конфискуването на близо 3000 магарешки кожи в Нигерия през юни обаче показва, че незаконната търговия продължава.

Сега нови доказателства сочат, че в допълнение към застрашаването на поминъка, търговията рискува да разпространи зоонозни* болести (*от гр. ез. - "болест по животните") от Африка в Азия. Генетични тестове на кожи, добити от кланица в Кения, разкриват положителни проби за африканска чума по конете и МРС - група устойчиви на антибиотици бактерии, според доклад, публикуван от Donkey Sanctuary - организация с нестопанска цел, базирана във Великобритания, която насърчава хуманното отношение към магаретата.

Джеси Кристелис, 27-годишен, собственик на Donkey Dairy Farm, в Мегалисбърг, Южна Африка, общува с животните си през юни 2022 г. Някои африканци, коит...

Джеси Кристелис, 27-годишен, собственик на Donkey Dairy Farm, в Мегалисбърг, Южна Африка, общува с животните си през юни 2022 г. Някои африканци, които разчитат на своите магарета за транспортиране на вода и храна, може да говорят за тях с обич, като за ценени приятели.

© GETTY IMAGES

„Това е първото твърдо доказателство, че магарешките кожи могат да действат като източник на разпространение на болести по света“, казва Саймън Поуп, ръководител на разследванията на организацията. “Това откритие не е непременно изненадващо”, добавя той, “но беше важно да се покаже, че търговията с кожа представлява нещо повече от просто хипотетичен риск за хората и животните”.

„Докладът насочва вниманието към форма на международна търговия и движение, за която повечето хора не знаят“, казва Тони Голдбърг, епидемиолог от Университета на Уисконсин-Медисън, който не участва в изследването. „Става все по-очевидно, че глобализацията е проблем не само за човешките болести, но и за болестите по животните.“

Съществуват национални и международни разпоредби, отнасящи се до търговията с животни и техните продукти, отчасти за намаляване на риска от предаване на болести. Но поради липсата на установена верига за доставки за магарета и скоростта, с която се развива индустрията, търговията с магарешки кожи се извършва с минимални регулации или надзор, казва Ерик Февр, професор по ветеринарни инфекциозни болести в Международния институт за изследване на добитъка и Университетът на Ливърпул, чиято лаборатория в Найроби извърши генетичните анализи за доклада. „Тревожно е, че тези продукти се движат по света, безконтролно“, казва той.

Магарешка кожа, готова за сушене в кланицата в Баринго, Кения - една от многото страни в Африка, които са забранили износа на магарешки кожи.

Магарешка кожа, готова за сушене в кланицата в Баринго, Кения - една от многото страни в Африка, които са забранили износа на магарешки кожи.

© AFP GETTY IMAGES

В Африка магаретата често пътуват на стотици километри до кланиците, пресичайки национални граници. Независимо дали съоръженията са легални или не, когато магаретата пристигнат, ветеринарният контрол и контролът за биосигурност обикновено не са достатъчни, за да предотвратят клането на болни или ранени животни, казва Фейт Бърдън, експерт по инфекциозни болести и изпълнителен директор на хирургичните интервенции при конете в Donkey Sanctuary. „Фактът, че кожата е най-ценната част от трупа, не дава никакъв стимул за търговеца да отхвърля болни, наранени или заразени магарета, тъй като това не влияе на търговския вид на продукта.”

„Много рисков бизнес“

През май 2020 г., точно преди Кения да затвори своите кланици за магарета, Donkey Sanctuary закупува 108 кожи от Star Brilliant Donkey Export Abattoir, в Найваша, и възлага на Февр и неговия екип да извършат независимо тестване на кожите. Това, което търсят са доказателства за девет болести, ендемични за региона, включително антракс, бяс, сап и инфлуенца по конете.

Три кожи дават положителен тест за особено смъртоносната за конете африканска чума по конете. Други 88 кожи дават положителен тест за Staphylococcus aureus - често срещана болестотворна бактерия при хората. При половината от тези проби са потвърдени МРС - група от генетично различни стафилококови бактерии, които са развили антибиотична резистентност и могат да причиняват трудни за лечение проблеми като кожни инфекции и пневмония. От 44-те потвърдени проби за МРС, три са силно вирулентен щам, който произвежда месояден токсин, наречен левкоцидин Panton-Valentine.

Касапин държи главата на магаре в в кланица в Угели, Нигерия, което ще бъде продадено на търговци.

Касапин държи главата на магаре в в кланица в Угели, Нигерия, което ще бъде продадено на търговци.

© AFP VIA GETTY IMAGES
В кланицата мъж поръсва сол върху кожата, за да я изсуши.

В кланицата мъж поръсва сол върху кожата, за да я изсуши.

© AFP VIA GETTY IMAGES

Като се има предвид естеството на търговията с магарета, тези открития „изобщо не са изненадващи“, казва Ибрахим Адо Шеху, ветеринарен епидемиолог в Нигерия и регионален представител на Западна Африка за Ветеринарната асоциация на Британската общност, който не участва в изследването. „Цялата търговия с магарета е много рискован бизнес.“

Има голяма вероятност, добавя Шеху, че търговията може да бъде замесена в други заболявания, които не са открити сред пробите, анализирани за новия доклад. В проучване от 2019 г. за търговия с магарета в Северозападна Нигерия, например, Шеху идентифицира бактерии, които причиняват болестите бруцелоза и лептоспироза, присъстващи в живи магарета, очакващи да бъдат заклани за индустрията с кожи.

Магаретата, откарани в кланици, могат да разпространяват болести сред животните, които срещат по пътя си. През 2019 г. например огнище на инфлуенца по конете в Нигерия близо до границата с Нигер заразява повече от 3000 коне и магарета, убивайки 270 животни.

В Судан майка и детето ѝ яздят магаре, натоварено с трева. Годишното търсене на милиони магарешки кожи в Китай подкопава жизненоважния поминак в Африк...

В Судан майка и детето ѝ яздят магаре, натоварено с трева. Годишното търсене на милиони магарешки кожи в Китай подкопава жизненоважния поминак в Африка, особено в селските райони.

Експертите не успяват да локализират огнището, но смятат, че заразата идва от незаконното движение на магарета, произхождащи от съседна страна, според Световната организация за здраве на животните.

Въз основа на новите констатации на Donkey Sanctuary, Фейт Бърдън призовава за спиране на законната търговия с кожи и противопоставяне на незаконната търговия, докато се въведат регулации за индустрията и контрол над “снабдяването, транспорта, клането, обработката и експортирането“, с цел повишаване на безопасността. В идеалния случай обаче тя и нейните колеги биха предпочели ejiao индустрията да спре напълно да се снабдява с магарешки кожи и вместо това да премине към лабораторно отгледан колаген от магарета. Досега обаче представители на индустрията се противопоставят на подобни предложения, казва Поуп.

Поуп се надява да образова потребителите на ejiao за разликата между популярните китайски реклами, показващи „магарета, които играят сред зелени поляни с кристални потоци“, както той се изразява, и суровата реалност на африканските кланици.

„Те купуват ejiao като здравословен продукт, но е факт, че изобщо няма контрол над него“, казва той. „Не вярвам, че потребителите биха го купили, ако знаеха как всъщност се произвежда.“